BALCANS
Especials 04/04/2012

Dimiteix el president de Sèrbia per avançar la data de les presidencials

Boris Tadic vol fer coincidir parlamentàries, municipals i presidencials el 6 de maig. El seu partit, l'europeïsat Partit Democràtic (DS), vol aconseguir de nou tant el govern com la presidència

Efe
1 min
El president serbi, Boris Tadic. REUTERS

BelgradEl president de Sèrbia, Boris Tadic, ha anunciat aquest dimecres la seva dimissió per estrènyer així el seu mandat i fer coincidir les eleccions presidencials anticipades amb els comicis parlamentaris i municipals previstes pel 6 de maig. "Seré el candidat d'aquests comicis, i faré campanya amb molt d'optimisme per les tendències positives al nostre país", ha declarat Tadic a la premsa a Belgrad.

Tadic també ha d'informar ara de la seva dimissió a la presidenta del Parlament serbi, Slavica Djukiv Dejanovic, que, segons la llei, convoca les eleccions a la Presidència del país. El president ha assenyalat que les eleccions seran difícils i que la seva política seguirà sent la integració europea i la preservació de la integritat del país, en assenyalar que Sèrbia no reconeixerà la independència de Kosovo, la seva ex província que va declarar la seva independència el 2008.

El mandat de l'europeista Tadic, de cinc anys, havia d'expirar el febrer del 2013 i de ser regulars, les eleccions s'haurien celebrat el pròxim desembre. Tadic serà novament el candidat presidencial del seu Partit Democràtic (DS), la principal formació de la coalició al Govern.

El seu principal rival serà previsiblement Tomislav Kijolic, líder del partit més important de l'oposició, el conservador Partit del Progrés Serbi (SNS). Tots dos ja van ser rivals a les presidencials del 2004 i 2007, que va guanyar Tadic. Segons les enquestes, ambdós partits també són els favorits en els comicis parlamentaris.

stats