Especials 16/07/2012

Durs enfrontaments a Damasc entre l'exèrcit i l'oposició

Els combats són els més intensos a la capital siriana des de l'inici del conflicte fa 16 mesos

Agències
2 min

DamascEls enfrontaments iniciats diumenge entre els rebels i les forces de Baixar al-Assad al barri de Kafr Susa continuen aquest dilluns. L'exèrcit també estaria bombardejant el barri d'Al Tadamun, al sud de la capital, segons informen diversos grups opositors. La Comissió General de la Revolució Siriana ha explicat que l'Exèrcit Sirià Lliure (ESL) ha atacat un comboi militar que passava per Kafr Susa. Aquest podria haver sigut el detonant dels combats, els més forts des de l'inici de la revolta, ara fa 16 mesos.

Aquests enfrontaments tenen una gran rellevància, ja que són els primers que tenen lloc tan a prop del centre de la capital siriana, tot just a 5 quilòmetres del palau presidencial.

Contradient la versió de l'oposició, el règim ha assegurat que les seves forces de seguretat persegueixen un grup terrorista al centre de Damasc, al mateix lloc on l'oposició afirma estar vivint enfrontaments armats.

Un comunicat fet públic per l'agència oficial Sana explica que l'operació de recerca i captura ha provocat baixes als presumptes terroristes, que, segons continua el text, haurien detonat artefactes explosius en un dels barris bombardejats, Al Tadamun.

Rússia no retira el seu suport a Baixar al-Assad

El mateix dia que s'han produït els enfrontaments armats més importants del conflicte sirià, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha considerat que és “irreal” intentar persuadir Al-Assad perquè dimiteixi. “És simplement irreal, ja ho he dit. No és un tema que tingui a veure amb les nostres simpaties o antipaties. Baixar al-Assad no marxarà, no perquè el defensem, sinó perquè una part molt important de la població de Síria li dóna suport”.

Lavrov ha defensat que es compleixi el pla ideat pel mediador internacional de l'ONU, Kofi Annan, i que s'obligui ambdues parts del conflicte a deixar de forma simultània les hostilitats. Està previst que el president rus, Vladímir Putin, rebi Annan dimarts a Moscou.

Marroc pressiona

El govern marroquí ha augmentat també aquest dilluns la pressió internacional sobre el règim d'Al-Assad declarant 'persona non grata' l'ambaixador sirià al Marroc. Un comunicat del ministeri d'Exteriors fet públic dilluns informa que s'ha demanat a l'ambaixador que abandoni el país.

Segons diu el comunicat, el Marroc espera “una intervenció eficaç i ferma” que garanteixi una transició política a Síria. Fins ara Rabat s'havia oposat a una intervenció militar a Síria per les seves potencials “conseqüències desastroses”.

El govern de Damasc ha respost immediatament a la provocació declarant també 'persona non grata' l'ambaixador marroquí a Síria, tot i que ja va marxar cridat a consultes l'any 2011.

stats