ADÉU A LES ARMES
Especials 11/11/2011

ETA condiciona el desarmament a l'acostament dels presos i a la "desmilitarització" del País Basc

Tres setmanes després de l'anunci de cessament definitiu de la violència, 'Gara' entrevista dos portaveus de la banda. Diuen que "el desarmament és a l'agenda" i renuncien a seure "en una taula de negociació política"

Ara
2 min
Portada Gara

BarcelonaEl desarmament d'ETA "és a l'agenda" però encara sense data. Dos portaveus d'ETA entrevistats pel diari Gara asseguren que la decisió de deixar la lluita armada ha estat "estructurada i lineal" i que el desarmament "és a l'agenda", segons l'entrevista de quinze pàgines que aquest divendres publica el rotatiu basc. L'organització evita especular sobre la data de la fi del procés de pau.

En l'entrevista, l'organització terrorista parla d'"inutilització" de les armes i ho condiciona a dos aspectes: l'acostament dels presos i la "desmilitarització" del País Basc. Els dos portaveus consideren que la presència militar al País Basc tan sols frena la resolució del conflicte. I reclamen, per tant, que la policia abandoni Euskadi. Diuen els portaveus d'ETA: ", el diàleg podria començar "demà mateix".

Tres setmanes després de la declaració de cessament definitiu de la lluita armada, ETA afirma que la decisió "no era senzilla" i que la declaració els provoca un "gran sentiment de responsabilitat", només comparable a dos moments anteriors: la mateixa creació de la banda i la decisió de continuar amb la violència després de la mort de Franco.

El paper d'ETA en les negociacions polítiques

En l'entrevista ETA assegura que la banda no serà mai "una amenaça en el procés de resolució política". També explica que "en aquests cinquanta anys la lluita armada ha fet una gran aportació" per arribar en el moment actual i enfortir el procés per aconseguir una majoria social a favor. Els portaveus afegeixen que la banda ha pres aquesta "decisió històrica" per a "recollir la collida dels anys de lluita" i "posar-la al servei d'aquesta estratègia".

ETA assegura també que la clau dels avenços està en la societat basca i que no seuran "en una taula de negociació política". Creu que els estats havien preparat "la trampa" per acabar amb l'esquerra abertzale, tot i que "hem escapat i hem portat la confrontació a un nou escenari, fora del seu control".

L'endemà del comunicat

Els portaveus entrevistats afegeixen que "no és fàcil" explicar les sensacions que ha tingut la banda després de l'anunci de l'abandó de la lluita armada, i que ETA "no som tan sols els membres que la formem. ETA, sobretot, és del poble". En aquesta línia, creu que la principal víctima del conflicte "és Euskal Herria".

A més, els portaveus consideren que la majoria de les reaccions posteriors a la declaració "ha seguit el guió preestablert".

Rajoy i el 20-N

Sobre la reacció a la declaració del candidat del PP a les eleccions generals del 20-N, Mariano Rajoy, els portaveus d'ETA diuen que "haurà d'actuar amb responsabilitat i se suposa que així ho ha entès". Sobre la política antiterrorista del PSOE asseguren que "no es pot dir que el govern hagi mostrat pas una voluntat especial per escometre la solució democràtica del conflicte".

stats