Especials 28/02/2013

Els EUA donaran 60 milions de dòlars més a l'oposició siriana, però no armes

El nou secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, diu a la reunió a Roma del grup Amics per Síria que "s'ha acabat el temps per a Al-Assad i ha de dimitir"

Agències
1 min
El nou secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, a la conferència de Roma. AFP

RomaEl nou secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, ha anunciat aquest dijous que concediran 60 milions de dòlars en concepte d'ajudes alimentàries i medicinals a l'oposició siriana, però ha especificat que no els proporcionaran armes. Ho ha anunciat durant la reunió a Roma dels Amics per Síria i amb el líder de la Coalició Nacional Siriana, principal aliança opositora, Ahmed Muaz al-Khatib.

La decisió dels EUA d'enviar ajuda directa significa un pas en la política nord-americana per exercir més pressió al president sirià, Baixar al-Assad. Kerry també ha assegurat que "s'ha acabat el temps per a Al-Assad" i que "ha de dimitir ja". "La decisió dels EUA de fer un pas endavant [en ajudes a l'oposició] és conseqüència de la brutalitat i superioritat de forces com l'Iran o Hezbol·lah".

Ajuda directa, "no letal"

Kerry, que s'havia reunit poques hores abans amb Al-Khatib a l'hotel romà, ha assegurat que el president nord-americà, Barack Obama, té molt clara la necessitat d'intervenir a favor de l'oposició, però ha puntualitzat que es tractarà "d'ajuda directa, no letal".

Aquests 60 milions de dòlars promesos per l'administració Obama, ha explicat Kerry, s'utilitzaran "per reconstruir les àrees destrossades pels bombardejos i donar serveis a les àrees alliberades i mantenir l'estabilitat i conduir Síria a l'estat de dret".

Aquesta quantitat, ha agregat, se sumarà als 50 milions de dòlars que els EUA ja han donat als activistes sirians per facilitar les comunicacions a l'interior del país.

stats