REVOLTES
Especials 08/02/2012

Egipte, Líbia i el Iemen posen a prova les revoltes

Després de la caiguda de les velles dictadures, els països proven de reconstruir el dèficit democràtic. Una tasca complicada que necessitarà diverses temptatives

Ara
1 min
Un manifestant alça la bandera egípcia enmig de barricades contra la policia al centre del Caire, escenari ahir de nous disturbis.

BarcelonaDATES:

- Egipte: les parlamentàries a la cambra baixa acaben a principis de març, les presidencials encara no s'han concretat

Escollit un Parlament, arriba el torn d'unes presidencials que encara no tenen una data fixada. El mariscal Hussein Tantawi, que va heretar el febrer del 2011 el lloc de Hosni Mubàrak, ha rebut tota mena de pressions. La plaça Tahrir s'ha alçat de nou en peu de guerra contra la junta militar, que torna a governar el país amb duresa. Al nou Parlament es veuen els primers gèrmens d'una democràcia després de les eleccions legislatives. Es comencen a qüestionar algunes decisions en un ple dominat pel partit polític dels islamistes moderats, els Germans Musulmans.

- Líbia: la primera temptativa serà al juny

El país no sap què són unes eleccions. Sota el règim de Muammar al-Gaddafi, els comicis eren una farsa. Ara el Consell Nacional de Transició libi ha d'organitzar unes eleccions en un país dividit pels interessos de cadascuna de les ciutats que van lluitar contra la vella dictadura. El pla és crear una assemblea interina aquest 2012 que redacti l'esborrany d'una constitució, i després celebrar eleccions parlamentàries de cara el 2013. De totes maneres, els líders actuals encara no han dibuixat un calendari concret. Els analistes consideren que l'absència d'un programa demostra que els comicis es prorrogaran.

- Iemen: 21 de febrer

El nou líder iemenita s'haurà d'enfrontar a un país dividit, assolat per la corrupció i la pobresa després que l'anterior president, Ali Abdul·lah Sàleh, acceptés el pla de transició política dels països del Golf. Sàleh viu actualment als Estats Units, després d'aconseguir immunitat diplomàtica.

stats