Especials 11/09/2011

Egipte i Israel s'esforcen per rebaixar la tensió després dels aldarulls de dissabte

El govern egipci acusarà de motí i amenaça a la seguretat pública els detinguts, dissabte a la nit, davant de l'ambaixada d'Israel al Caire

Agències
2 min
L'exèrcit detè un manifestant davant de l'ambaixada d'Israel. REUTERS

El CaireEls governs egipci i israelià volen rebaixar la tensió després dels aldarulls que es van viure dissabte a la nit al Caire, quan centenars de persones van assaltar l'ambaixada d'Israel. L'ambaixador, Yitzhak Levanon, va haver de marxar a corre-cuita, tot i que el govern israelià diu que la seva tornada a Egipte és força imminent i es farà tan bon punt es pugui garantir la seva seguretat.

El govern egipci ha anunciat que acusarà els detinguts pels aldarulls de motí i d'amenaça a la seguretat pública i s'ha esforçat per repetir que protegirà les missions diplomàtiques per tal de garantir-ne la total seguretat. Això es traduirà amb l'aplicació de la Llei d'Emergència, que ha estat en vigor durant 30 anys, i que preveu mesures policials i judicials excepcionals per mantenir la seguretat i evitar nous incidents. La Junta militar que governa el país havia promès derogar-la.

Reacció europea i israeliana

L'alta representant per la Unió Europea, Catherine Ashton, ha dit avui que "confia" que l'atac a l'ambaixada sigui "un fet aïllat". "Confiem que aquest reprovable esdeveniment sigui aïllat i les autoritats prenguin les mesures adequades per normalitzar la situació", ha dit en un comunicat on destaca que les autoritats egípcies han estat capaces en el passat "de complir les seves responsabilitats sobre la immunitat diplomàtica, sota la Convenció de Viena".

Per la seva banda, el primer ministre, Benjamin Netanyahu, va dir ahir que el seu país seguirà respectant l'acord de pau amb Egipte tot i l'atac de dissabte, però ha demanat al Caire que mantingui "mesures de seguretat suficientment fortes al voltant de la nostra ambaixada" per evitar que es tornin a repetir atacs. Netanyahu va recordar que "és interès dels dos països mantenir la pau".

D'altra banda, avui a Egipte el cap de la Junta militar que actualment governa el país, el mariscal Husein Tantaui, testifica en el judici contra l'expresident Hosni Mubàrak.

stats