Especials 20/12/2011

Les egípcies surten al carrer contra la violència de l’exèrcit

Els enfrontaments entre manifestants i militars continuen a Tahrir

Ara
2 min
Les dones han sortit als carreres del Caire per protestar contra la repressió a Egipte /AFP

BarcelonaDesprés d’haver estat més aviat absents en l’última onada revolucionària, milers de dones s'han manifestat aquest dimarts a la plaça Tahrir per mostrar el seu rebuig a les agressions rebudes per part dels militars. No han estat tantes com suggeria el lema de la manifestació, “La marxa del milió de dones”, però milers d’egípcies han fet sentir la seva veu a la plaça Tahrir del Caire en un acte de protesta pels abusos soferts durant les darreres protestes.

“Que caigui, que caigui el govern militar” i “militars mentiders” són els lemes que es podien llegir als cartells que sostenien moltes de les manifestants. En bona part, la seva indignació era fruit d’una fotografia que dilluns va ser portada de nombrosos diaris egipcis, en què es veu a un policia estirant pel cabell a una manifestant, que està a terra amb la roba estripada i mostrant el sostenidor, mentre una altre agent li dona una puntada de peu a l’estòmac.

La imatge ha donat la volta al món, i fins i tot la secretària d’Estat nord-americana, Hillary Clinton, l'ha qualificat aquest dimarts de “xocant” i de ser tota “una vergonya”. “La sistemàtica degradació de les dones egípcies deshonra la revolució, l’Estat i els uniformes. No és pròpia d’un gran poble”, ha afegit. Després d’haver negat repetidament la utilització de la violència contra els activistes, la polseguera aixecada per la fotografia ha forçat la cúpula militar a expressar en un comunicat que “lamenta profundament” les agressions i ha mostrat el seu “total respecte” cap a la dona i el seu dret a participar en la vida política. Amés, els militars van afirmar que castigaran els responsables dels maltractaments, una promesa de dubtosa credilitat atesos els precedents.

Mentrestant, a tahrir continuen els enfrontaments entre els manifestants i l'exèrcit. Des de divendres, quan es va iniciar la darrera onada de disturbis, ja hi ha confirmades 14 víctimes mortals, la majoria d’elles per ferides de bala. No obstant, fonts de l’hospital de campanya situat a Tahrir eleven el balanç de víctimes a 18.

stats