Egipte
Especials 27/05/2012

Els candidats perdedors de la primera volta denuncien irregularitats als comicis egipcis

Asseguren que s'han falsificat resultats i que una part de l'electorat no tenia dret a vot. Els egipcis estan a l'espera dels resultats oficials encapçalats, de moment, per l'ex primer ministre de Mubàrak i el candidat dels Germans Musulmans

Agències
2 min
El candidat nacionalista a la presidència d'Egipte, Hamdin Sabahi / REUTERS

El CaireTres candidats presidencials egipcis han denunciat a la Comissió Electoral presumptes irregularitats comeses en la primera volta dels comicis, celebrada els passats dies 23 i 24 de maig. Les denúncies van ser remeses pel nacionalista Hamdin Sabahi; l'islamista moderat Abdel Abul Fotuh, i l'exsecretari general de la Lliga Àrab Amro Musa.

Egipte encara està a l'espera dels resultats oficials de la primera volta de les presidencials, però els primers recomptes apunten que el candidat dels Germans Musulmans, Mohammed el-Mursi, i el primer ministre de Mubàrak, Ahmad Xafiq, seran els guanyadors que passaran a la segona volta –prevista pels pròxims 16 i 17 de juny.

El partit del nacionalista Sabahi, que ha quedat en tercer lloc, ha explicat que una de les seves queixes és la votació per part de membres de les forces de seguretat –prohibida a Egipte. A més, han denunciat la falsificació dels resultats en alguns col·legis electorals.

El partit demana l'endarreriment de l'anunci dels resultats oficials fins aclarir si la Llei d'Aïllament Polític –que impedeix als ex alts càrrecs de règim de Mubàrak presentar-se a les eleccions– és vàlida o no. Aquesta llei, que exclouria a Xafiq de les eleccions, va ser aprovada pel Parlament i ara és estudiada per la Cort Constitucional.

D'altra banda, el portaveu de la campanya de Musa, Ashraf Sueilem, ha indicat que la seva denúncia també és pel lliurament de carnets d'identitat a uns 900.000 uniformats perquè votessin.

Abul Fotuh ha denunciat diverses infraccions com la inclusió de noms de difunts a les llistes de votants en alguns col·legis, la compra de vots, i l'absència de diversos jutges durant el recompte dels sufragis. Altres irregularitats denunciades són que van votar persones que no tenien dret a fer-ho, que no es va comprovar la identitat d'alguns electors i que els treballadors de diversos centres van intentar influir en el vot i van omplir paperetes.

stats