PRIMAVERA ÀRAB
Especials 29/11/2011

Arrenca la segona jornada electoral a Egipte, amb menys cues

17 milions d'egipcis estan cridats a les urnes en els primers comicis de l'era post-Mubàrak. Després de l'afluència massiva de dilluns, s'ha moderat l'afluència

Ara
1 min
Dos treballadors en una mesa electoral, aquest dilluns a El Caire / EFE

BarcelonaLa segona jornada electoral a Egipte ha arrancat aquest dimarts amb menys cues que dilluns. Els col·legis electorals han obert les portes a les vuit del matí, hora local.

El president de la Comissió Electoral egípcia, Abdelmoaiz Ibrahim, va anunciar dilluns que els col·legis estarien oberts aquest dimarts "fins que l'últim elector voti".

En aquests comicis electorals, els primers de l'era post-Mubàrak, més de 17 milions d'egipcis estan cridats a les urnes. Egipte es debat entre reforma i ruptura mentre que, d'altra banda, els militars es resisteixen a abandonar el poder.

La situació és de gran inestabilitat política i de màxima tensió, sobretot després que els militars egipcis hagin amenaçat a qualsevol persona que intenti interferir en aquestes eleccions, considerades una mascarada democràtica pels activistes.

El partit favorit a guanyar els comicis és la coalició Aliança Democràtica, liderada per Llibertat i Justícia, el braç polític dels Germans Musulmans. Es presenten tres coalicions més: el Blog Egipci (amb tres formacions laiques), la Revolució Continua (formada per set partits de caire progressista i laic)i el Bloc Islamista -que conté partits del corrent més radical de l'islamisme, el salafisme, i que compta amb la Gamaa Islamiya, antiga formació terrorista que ha abandonat la lluita armada.

El procés de votació és complex i que hi ha hagut poc temps destinat a la campanya electoral. Les eleccions legislatives es fan en tres rondes territorials per a cadascuna de les dues cambres del país. La del novembre és la primera de les tres fases, que s'allargarà fins al març del 2012.

stats