Estats Units
Especials 11/09/2011

Els Estats Units recorda les víctimes de l'11-S, en un dia ple d'actes, deu anys després dels atemptats

El president Barack Obama serà als tres llocs que van patir els atacs de l'11-S: la Zona Zero de Nova York, el Pentàgon, a Washington, i els afores de Shanksville, Pennsilvània. On s'alçaven les Torres Bessones, s'hi inaugurarà un memorial

Redacció
2 min
Barack Obama i la primera dama, Michelle / AFP

Nova YorkEls Estats Units commemoren aquest diumenge els deu anys dels atemptats de l'onze de setembre de 2001. Malgrat la por fundada –amb algunes amenaces confirmades– a nous atemptats, tot el país, amb el president Barack Obama al capdavant, honorarà la memòria de les prop de 3.000 persones que van morir aquell dia a Nova York, Washington i Shanksville, Pennsilvània.

Obama i l'expresident George W. Bush, al càrrec durant els atacs, participaran a l'homenatge a les víctimes a la Zona Zero, on abans s'erigien les Torres Bessones i ara s'hi ha erigit un memorial de l'11-S, que s'inaugura avui. Com en cada aniversari des del fatídic 2001, tindran lloc quatre minuts de silenci: a les 8.46 h, 9.03 h, 9.59 h i 10.28 h, hora local, que són els moments en què els avions van estavellar-se contra les torres i l'hora en què van caure els dos edificis. Tot seguit es llegiran els noms d'algunes de les 3.000 víctimes i s'inaugurarà el memorial, un recinte obert de tres hectàrees, amb dues piscines amb cascades als murs i els noms de les víctimes inscrits a la pedra, que els Estats Units ha trigat cinc anys a construir.

Està previst que el president Obama passi també pel lloc on va estavellar-se el vol 93 d'American Airlines a Pennsilvània i pel Pentàgon, a la memòria de les víctimes del vol 77. Al vespre, Obama pronunciarà un discurs, just després del Concert per l'Esperança, a Washington.

Tot plegat serà realitzat sota estrictes mesures de vigilància per por a nous atemptats. Precisament la nit de dissabte a diumenge, l'aeroport de Dulles a Washington va haver de ser parcialment evacuat per la troballa d'un objecte sosptitós al recinte. La policia va aixecar l'alarma al cap de poques hores, després de comprovar que l'objecte era inofensiu.

stats