Especials 22/08/2012

Euskadi dirà el 21 d'octubre si aposta per la via sobiranista

El lehendakari avança unes eleccions sense ETA però amb Arnaldo Otegi a la presó

Joan Rusiñol
2 min
SENSE OXIGEN PER SEGUIR  El lehendakari López s'ha vist obligat a avançar les eleccions després de perdre el suport parlamentari del PP de Basagoiti.

MadridLa data, 21 d'octubre, no ha estat escollida a l'atzar: les eleccions al Parlament basc se celebraran l'endemà del primer aniversari de l'anunci del cessament definitiu de la violència d'ETA. El procés de pau que hi ha obert, inèdit fins ara, ho condiciona tot i explica que aquests comicis anticipats tinguin l'aroma d'un punt i a part decisiu. Per primera vegada, Euskadi decidirà el seu futur polític sense l'amenaça de les armes i amb totes les opcions polítiques legalitzades però amb el principal símbol de l'independentisme basc, Arnaldo Otegi, encara empresonat. El sobiranisme té tots els números per agafar el relleu del govern de Vitòria.

Finalment el lehendakari socialista, Patxi López, va cedir ahir a l'evidència i va anunciar que tancava la seva etapa de govern abans d'hora i convocava els ciutadans a les urnes. Després de perdre el suport del PP, l'executiu del PSE no es podia arriscar a presentar uns pressupostos a la cambra autonòmica per al 2013 i ser incapaç de tirar-los endavant per falta d'aliats. A més, dient ara adéu a la legislatura, López pot presumir d'haver liderat en bona mesura l'oposició autonòmica a les retallades de Mariano Rajoy i, al mateix temps, esquiva haver de fer ell polítiques d'austeritat dràstiques de cara a l'any que ve per compensar la caiguda dels ingressos de les hisendes forals basques.

L'hora de triar el "model"

En la compareixença posterior al primer consell de govern després de les vacances, López va assegurar que se sentia amb la feina feta, tant en el terreny econòmic com en el de drets i llibertats, i que ara "és hora d'obrir un nou temps de diàleg i d'acords" per decidir quin "model" es vol seguir per lluitar contra la crisi. I les alternatives que ofereixen els partits tenen horitzons nacionals ben diferents que gairebé converteixen aquestes eleccions en un plebiscit sobre el model de relació del País Basc amb l'estat espanyol.

Llegiu-ho a l'Ara Premium.

stats