EL PAÍS QUE VOLEM ARA (2): REALITAT
Especials 10/09/2012

Fortaleses i dependències econòmiques: fàbrica d'Espanya i atracció turística

El turisme i les exportacions són els dos pilars que millor aguanten la crisi mentre desapareixen les caixes i neixen nous bancs

Daniel Romaní
1 min
La planta de Seat de Martorell

El paper de les pimes, el paper de la indústria i les dificultats per les quals passa, l'atur, el turisme com a sector encara fort i les deficiències energètiques i, sobretot, en infraestructures. Són les claus de l'economia catalana.

En fem una radiografia en 9 punts:

1. Campions ocults. L'empresariat català destaca per la seva discreció i poc interès per les grans expansions. Però sovint arriben més lluny del que sembla.

2. Fortaleses. Els dos pilars de l'economia catalana, malgrat la crisi, són el turisme i les exportacions.

3. L'atur asfixiant. És el principal problema, amb 622.882 aturats a l'agost, molts dels quals amb poca formació.

4. La globalització i la indústria. Un sector fonamental per al desenvolupament del país, la indústria, ha perdut pistonada amb la globalització. Ara es busca que la producció industrial sigui avançada tecnològicament.

5. El gran atractiu del sector turístic. És el sector que aguanta millor la crisi i fa de locomotora d'altres sectors propers.

6. Energia. Cal millorar l'eficiència energètica en un país amb poques fonts d'energia però amb algunes grans empreses com Gas Natural.

7. La banca, clau per a l'exportació. Han desaparegut les caixes i hi ha un procés de concentració en bancs que encara no està tancat.

8. Creixent internacionalització. Moltes empreses es troben en fase d'expansió i Catalunya guanya quota de mercat en països europeus.

9. El drama de les infraestructures. Un pilar fonamental per a la bona marxa de l'economia i un dèficit i un greuge històrics.

Podeu llegir el reportatge complet a l'Ara Premium

stats