Grècia
Especials 11/05/2012

Fracassen de nou les negociacions a Grècia per formar govern

Després de la renúncia del Pasok a formar govern el país s'aboca a una repetició de les eleccions que guanyaria l'esquerra alternativa

Efe
2 min
El líder del Pasok després de reconèixer el fracàs en les converses

AtenesEl partit Syriza, la coalició de l'esquerra alternativa, ha rebutjat aquest divendres formar govern a Grècia al costat dels socialdemòcrates del Pasok i els conservadors de Nova Democràcia, cosa que dificulta la formació d'un executiu i obre més la porta a la convocatòria de noves eleccions anticipades, que, segons els últims sondejos, guanyaria precisament aquesta formació.

El líder de Syriza, Alexis Tsipras, ha argumentat després de la seva reunió amb Evànguelos Venizelos, del Pasok, que el compromís d'austeritat pactat pels dos grans partits grecs amb la Unió Europea és l'escull principal per formar part d'aquest executiu.

"L'acord amb la UE no l'ha rebutjat Syriza sinó el poble grec", ha declarat Tsipras, en relació amb la caiguda de suports al Pasok i Nova Democràcia en les eleccions de diumenge passat, en contrast amb l'augment de vots de les forces que s'oposen a les polítiques d'austeritat. "Ho ha rebutjat el poble hel·lè, i ningú té dret a aplicar-lo, sota cap forma de govern", ha dit el jove polític.

La participació de Syriza en una coalició de govern havia sigut la condició exigida per Dimar, una formació de centreesquerra, per pactar una aliança amb el Pasok i Nova Democràcia que donés a l'executiu grec la majoria absoluta al Parlament.

"Demà a les 13.00 tornaré el meu mandat al president de la República. Espero que tots serem més responsables durant les reunions que tindrem demà sota els seus auspicis", ha assegurat Evàguelos Venizelos, que dijous va rebre l'encàrrec de formar govern.

Abans d'ell van rebre el mateix encàrrec del president de Grècia, Kàrolos Papúlias, el líder de Nova Democràcia, Andonis Samaràs, i el mateix Tsipras, que també van fracassar en l'intent de formar govern.

Davant d'aquest nou revés, s'espera que el president convoqui tots els líders de partits parlamentaris per intentar formar un executiu d'unitat nacional.

Si no s'aconsegueix tampoc un acord, el cap de l'estat convocaria noves eleccions, probablement el dia 10 o el 17 de juny.

stats