GUERRA CIVIL A LÍBIA
Especials 11/03/2011

França i Regne Unit insten la UE a reconèixer l'oposició a Gaddafi com a interlocutor

Nicolas Sarkozy i David Cameron comminen la Unió Europea a preparar-se per ajudar la rebel·lió líbia. Sarkozy presentarà plans concrets per una resposta a la crisi líbia a la reunió de la Unió Europea d'aquest divendres

Acn
3 min

ParísEl líder libi Muammar al-Gaddafi i els seus acòlits han perdut legitimitat i han de dimitir per acabar amb la violència al país, segons han dit aquest dijous el president francès, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre del Regne Unit, David Cameron. En un document signat per ambdós líders i adreçat al president del Consell de la Unió Europea, Herman van Rompuy, França i el Regne Unit demanen que s'elaborin plans per ajudar la rebelió líbia i diuen que aquests haurien d'incloure la possibilitat d'establir una zona d'exclusió aèria sobre Líbia.

“Ens sembla clar que el règim [libi] ha perdut qualsevol legitimitat que podia haver tingut”, diu la carta. “Per acabar amb el patiment dels libis, Muammar al-Gaddafi i els seus acòlits han de marxar”. D'aquesta manera, Sarkozy passa al capdavant en la resposta a la guerra civil líbia, després de la seva actitud passiva amb la crisis d'Egipte i Tunísia.

Sarkozy i Cameron, que han estat elaborant plegats el text d'una possible resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre Líbia, també han instat la Unió Europea a reconèixer el Consell Nacional Libi, òrgan de representació de l'oposició a Gaddafi, com a entitat política viable. “Cal enviar un senyal polític que deixi clar que considerem el Consell com un interlocutor polític viable, així com una veu important per als libis en aquest moment”, diu la carta.

Gaddafi amenaça amb revelar “secrets importants” de Sarkozy

França s'havia convertit en el primer país a reconèixer el grup rebel aquest dijous, una posició que, de moment, li ha costat l'amenaça de Muammar al-Gaddafi de revelar “secrets importants” sobre la campanya de Nicolas Sarkozy.

L'amenaça, però, no sembla fer efecte al president francès, que també ha suggerit la necessitat d'una campanya militar aèria limitada contra les forces lleials a Gaddafi, segons han confirmat a Reuters fonts de tres partits després d'un dinar amb el president. Sarkozy presentarà plans concrets per una resposta a la crisi líbia a la reunió de la Unió Europea aquest mateix divendres a Brussel·les. La possibilitat d'atacs serà una de les opcions a discutir.

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides està dividit sobre la conveniència d'autoritzar una zona d'exclusió aèria sobre Líbia, que implicaria bombardejos sobre les defenses antiaèries de Gaddafi. És una opció per a la qual París i Londres pressionen mentre es busquen camins per limitar l'habilitat del dictador libi de mobilitzar les seves forces contra els rebels. Els líders francès i britànic també han fet una crida a la comunitat internacional per fer complir un embargament d'armes sobre Líbia.

Combats a Ras Lanuf

Entretant i damunt el terreny, les forces lleials a Gaddafi han entrat al port petrolífer de Ras Lanuf, en mans dels contraris al seu règim, a l'est del país i estan lluitant per controlar la ciutat, segons han dit membres de l'oposició líbia aquest divendres. Un membre dels contraris a Gaddafi ha explicat a Reuters que diversos testimonis han vist uns 150 soldats lleials al dictador i tres tancs que entraven a la ciutat, i que s'han sentit explosions. Un altre opositor al règim, Mohammed al-Mughrabi, ha assegurat que forces de Gaddafi també han arribat per mar a Ras Lanuf, que en aquests moments és escenari d'enfrontaments.

Avions i bots militars dels govern han bombardejat posicions rebels a Ras Lanuf a més de 500 quilòmetres a l'est de les posicions fortes de Gaddafi. Els contraris al règim també han donat notícia d'un atac aeri a Brega, un altre port petrolífer, aquest dijous, a l'oest del país, fet que dóna idea de l'abast dels atacs de les forces lleials als règims per recuperar punts claus per al control de Líbia arreu del territori.

stats