FRANÇA
Especials 23/04/2012

François Hollande supera Sarkozy i obre el camí cap a l'Elisi

El president sortint queda a un punt i mig del socialista, en l'escrutini provisional. La candidata de l'extrema dreta, Marine Le Pen, obté un històric 18% dels vots

Marc Vidal
2 min

BarcelonaEl candidat socialista, François Hollande, ha guanyat la primera volta de les eleccions presidencials a França amb un 28,63% dels vots, segons els resultats oficials no definitius. Falten per computar encara els vots dels francesos de l'exterior, que s'inclouran en les pròximes hores. Nicolas Sarkozy hauria quedat en segon lloc amb el 27,08%. Tots dos es disputaran l'Elisi en una segona volta que es farà el diumenge 6 de maig.

La gran sorpresa de la nit ha estat el resultat de la candidata de l'ultradretà Front Nacional, Marine Le Pen, que hauria obtingut un 18,1% dels vots, un percentatge superior al que li donaven fins ara les enquestes. El candidat d'esquerra, Jean-Luc Mélenchon, hauria quedat quart (11,13%) i el cinquè lloc seria per al centrista François Bayrou (9,11%). Pel que fa a la participació, ha superat el 80%.

En un discurs després de saber-se els primers resultats, François Hollande ha qualificat de "sanció al mandat de Sarkozy" el resultat electoral i ha assegurat que ell encarna els que "volen girar full i obrir-ne" un altre. Hollande compta amb el suport ja del Front d'Esquerra i dels ecologistes a la segona volta.

De la seva banda, Nicolas Sarkozy ha assegurat que afronta amb "confiança" la segona volta i ha carregat amb duresa contra les fórmules per sortir de la crisi basades en la despesa pública que "portaran el nostre país a acabar com alguns veïns nostres", en referència –aquest cop sense citar-les– a Espanya o Grècia.

Pel que fa al bon resultat del Front Nacional, la seva candidata, Marine Le Pen, ha assegurat que la "batalla acaba de començar" i s'ha mostrat optimista de poder superar el partit de Sarkozy en les eleccions legislatives del mes de juny i convertir-se en la nova "cap de l'oposició". Només cinc punts l'han separat, a les presidencials, de Nicolas Sarkozy.

stats