Especials 01/09/2011

Els rebels haurien promès a França el 35% dels nous contractes petroliers a Líbia

Libération publica una carta que el Consell Nacional de Transició hauria enviat a l'emir de Qatar informant-lo sobre aquest acord a canvi d'un “suport total” per part de França al nou govern libi

Redacció
1 min

BarcelonaEl Consell Nacional de Transició (CNT) a Líbia hauria promès a França un 35% dels nous contractes petroliers després de l'era Gaddafi, segons publica avui el diari francès Libération. En una carta amb data 3 d'abril d'aquest any, dirigida a l'emir de Qatar, els rebels van prometre concedir el 35% del petroli brut que es produís a la nova Líbia a canvi d'un “suport total i permanent” al CNT per part de França, així com el reconeixement del consell com a nou govern legítim del país.

“La moral política no té res a veure amb els negocis”, ironitza el diari francès, que recorda que Nicolas Sarkozy va declarar el 19 de març que l'objectiu de la intervenció a Líbia era “ajudar un poble en perill de mort (...) en nom de la consciència universal que no pot tolerar aquests crims”.

En una entrevista a la ràdio RTL, el ministre d'Afers Exteriors francès, Alain Juppé, ha dit “no tenir coneixença” de la carta publicada per Libération, malgrat que ha puntualitzat que és “lògic” que els països que han donat suport els rebels tinguin un paper privilegiat en la reconstrucció.

La notícia arriba el mateix dia que França ha anunciat la injecció de 1.500 milions d'euros al CNT provinents de la descongelació de béns de Gaddafi en territori francès.

Amb Gaddafi, la gran beneficiària del petroli libi era Itàlia a través de la companyia Eni, que operava al país del nord d'Àfrica.

stats