Especials 22/10/2011

Cues per veure Gaddafi mort i incògnita sobre l'autòpsia

Un portaveu del Consell Nacional de Transició libi, Mahmoud Jibril, assegura que se li ha fet l'autòpsia tot i que unes hores abans un portaveu de la cúpula militar havia assegurat que no s'obriria el cos

Efe / Afp
2 min
Cues per veure el cadàver de Muammar al-Gaddafi / REUTERS

MisurataMuammar al-Gaddafi tindrà un enterrament secret, però de moment el que és una incògnita és si finalment se li ha fet o no l'autòpsia. El cadàver del dictador libi s'ha exhibit durant tot dissabte en una cambra refrigerada de Misurata, davant de la qual s'han format llargues cues de curiosos que volien veure'l, com un acte més de celebració de la victòria rebel contra el règim.

Segons l'última versió dels rebels, les declaracions a la BBC recollides per l'agència EFE d'un portaveu del Consell Nacional de Transició (CNT), Mahmoud Jibril, s'ha fet una autòpsia al cadàver i encara no es coneixen els resultats de les proves forenses, però se sap que el cos serà lliurat als familiars del coronel libi "aquest dissabte a la nit o demà".

Jibril ha assegurat que es farà una investigació sobre les causes de la mort de Gaddafi, i ha afegit que ell i la majoria dels libis haurien preferit que el dictador "hagués respost pels seus crims".

Però aquestes paraules contrasten amb el que havia dit hores abans Fathi Bachagha, portaveu de la cúpula militar del Consell Nacional de Transició, que ha assegurat que no s'obrirà el cadàver de Muammar al-Gaddafi. "Ni avui, ni cap altre dia. Ningú obrirà el cadàver", ha expressat amb rotunditat aquest dissabte a AFP.

Aquesta confusió fa créixer l'embolic i els dubtes sobre la causa de la mort del coronel, que tot indica que seria un tret de bala a la templa, senyal que l'haurien executat i que ni hauria mort a causa d'una bala perduda enmig d'un tiroteig, com deien fonts dels rebels.

Un forense que ha examinat el cadàver de Muammar al-Gaddafi ha assegurat a la cadena de televisió Al-Arabiya que l'exlíder libi va morir per un tret de bala al cap.

El metge Ibrahim Tika ha afirmat que Gaddafi estava viu en el moment que el van capturar. "Després va rebre una bala a la templa que li va sortir pel front i una altra a l'estómac que li va provocar ferides greus", va explicar.

stats