Festival
Especials 29/07/2011

El Grec 2011 perd uns 3.500 espectadors respecte a l'any passat

El director artístic del Grec, Ricardo Szwarcer, que deixa el càrrec en acabar aquesta edició, ha matisat que el festival manté el 66% de l'aforament i que la pèrdua d'espectadors es deu al fet que han posat menys entrades a la venda

Redacció
3 min

BarcelonaEl Grec 2011 ha perdut en aquesta edició una mica menys de 3.500 espectadors en compraració amb l'any anterior, però ha mantingut l'ocupació en un 66% de l'aforament, segons el balanç ofert avui, dos dies abans que acabi oficialment el festival. El 2010, el Grec va registrar 120.000 espectadors i la previsió d'aquest any, quan falten menys de 48 hores pel tancament del festival, està xifrada en 116.500, un descens que s'explica perquè aquest any s'han posat a la venda menys entrades que l'anterior.

El director artístic del Grec, Ricardo Szwarcer, que deixa el càrrec en acabar el festival i passa el testimoni a Ramon Simó, ha explicat que el Grec ha "tingut uns resultats excel·lents si tenim en compte un any difícil". Els resultats, per Szwarcer, "són equivalents al rècord que vam tenir en anys anteriors, amb 98.392 entrades venudes". El director ha destacat l'augment en la venda quan encara falta per estrenar aquest cap de setmana Tragèdia, d'Àlex Rigola, a l'amfiteatre Grec i queden algunes funcions d'espectacles en curs.

El Grec ha programat aquest any 57 espectacles: 24 de teatre, 14 de dansa, 18 de música i un de circ. D'aquests gèneres, el circ i la música són els que més percentatge de localitats han venut, un 75 i un 72% respectivament. Segons el parer de Szwarcer, "són xifres excepcionals per a un any de crisi, per damunt d'alguns teatres i només al darrere del TNC", i ha posat de relleu el "valor aconseguit amb l'afluència de públic només en set setmanes i sense una base d'abonament, com tenen els teatres".

El responsable del festival també ha destacat que la música s'ha emportat un terç de les entrades venudes i que l'afluència de públic als espectacles a l'aire lliure programats en l'amfiteatre Grec, estimada en 5.084, "està per damunt de l'any passat".

La Biblioteca de Catalunya, amb Luces de Bohemia, dirigida per Oriol Broggi i amb diverses pròrrogues en cartellera, és l'espai que s'emporta més ocupació, un 100%, i un 97% de venda. Un tranvía llamado deseo, dirigida per Mario Gas al Poliorama, ha registrat un 75% de venda d'entrades, i Julieta i Romeo, de Marc Martínez al Coliseum, un 61% de vendes. La sorpresa l'ha donada, segons el parer de Szwarcer, Contra la democràcia a la Beckett, dirigida per Carles Fernández Giua, un autor gairebé desconegut i que ha aconseguit un 86% de venda d'entrades i un 97% d'ocupació.

El teatre internacional ha registrat un 40% de venda d'entrades, el nacional un 59% i una de les grans apostes del festival. I am the wind, del noruec Jon Fosse i dirigida per Patrice Chéreau, només ha venut un 29% de les localitats davant el 79% d'Una flauta màgica, dirigida per Peter Brook, totes dues incloses en l'homenatge que aquest any el Grec ha retut a França.

Les 20 produccions pròpies i coproduccions d'aquest any han tingut un 59% de venda i un 64% d'ocupació de l'aforament total disponible. Hi ha hagut 16 espectacles de la programació global que han exhaurit les localitats.

Szwarcer s'acomiada de Barcelona per tornar a la seva Argentina natal. El director es mostra satisfet dels cinc anys que ha passat al capdavant del festival i considera que la seva tasca ha ofert "un nou contingut de programa, amb nous equilibris que han aconseguit una acceptació remarcable". Szwarcer considera que la clau d'aquest èxit "és que hem atès una demanda plural; és la demanda del Grec".

Ramon Simó, la persona que el substituirà en el càrrec, ha confessat que li sembla bé la idea difosa per la nova gestió d'obrir el Grec a la literatura i les arts. "Són formes de promoure un canvi general", ha apuntat Simó, i ha afegit que "hi ha molts models de festivals, i totes les formes són possibles dins del que es busca".

stats