eurocopa
Especials 16/06/2012

Grècia davant l'ultimàtum rus

A la selecció grega només li val la victòria contra els russos: qualsevol altre resultat els deixaria fora de la competició

Jordi Mestre
2 min
Andrei Arxavin, en una imatge de l'entrenament de Rússia

BarcelonaLes seleccions de Grècia i Rússia s'enfrontaran aques dissabte a l'Estadi Nacional de Varsòvia (20:45h, Cuatro) en l'última jornada de la fase de grups de l'Eurocopa. En joc, les places definitives per la següent ronda del Grup A. La jornada es disputarà en horari unificat, per evitar donar avantatge a cap selecció.

Antecedents

Grecs i russos ja es van trobar a les fases de grup de les dues últimes Eurocopes, i en ambdós casos la selecció hel·lènica va caure derrotada. A Àustria i Suïssa, l'any 2004, un gol de Zyrianov va tombar el conjunt grec; a Portugal, el 2004, la diana de Vryzas no va ser suficient per superar els russos, que es van imposar amb gols de Kiritxenko i Bulykin. L'última victòria grega contra Rússia data del novembre de 1993, quan els hel·lenis van superar els seus rivals per 1-0 a Atenes en la fase de classificació pel Mundial de 1994.

Grècia

La selecció que dirigeix Fernando Santos va començar el seu periple a l'Eurocopa amb un empat davant l'amfitriona Polònia en el partit inaugural. Els grecs van sobreposar-se a l'expulsió de Papasthatopoulos (Genoa) per doble amonestació i fins i tot van tenir la opció de remuntar el partit i endur-se els tres punts gràcies a un penal comès per Szczęsny (Arsenal), però el capità Karagounis (Panathinaikos) no va ser capaç de transformar la pena màxima. En el segon partit, davant la República Txeca, un mal inici va condemnar el hel·lenis a la derrota (2-1): l'estil conservador que en els últims anys ha seguit el conjunt grec, a vegades massa depenent de l'èpica i la fortuna, es posarà de nou a prova davant Rússia amb l'absoluta necessitat de vèncer per seguir vius al torneig.

Rússia

Els russos van sorprendre tothom exercint un domini aclaparador en el seu primer partit davant la República Txeca. Kerzhakov (Arsenal, cedit al Zenit), tot i els seus errors en la definició, va oferir uns espais d'or per les aparicions d'Arxavin (Zenit), la gran figura del partit, que va destrossar els txecs amb una actuació estel·lar. Davant Polònia, però, les expectatives aixecades no es van confirmar: la diana de Błaszczykowski (Borussia Dortmund) va compensar el gol inicial de Dzagoev (CSKA), i els polonesos van aconseguir l'empat en un partit d'una gran tensió extraesportiva. Amb quatre punts, els russos lideren el grup, però no han assolit encara la classificació matemàtica per la següent ronda: sumar davant els grecs els és necessari per assegurar el pas a la fase d'eliminatòries.

Alineacions probables

GRE: Sifakis; Torosidis, Papastathopoulos, Katsuranis, Cholevas; Fotakis, Maniatis, Karagunis; Salpingidis, Samaras i Gekas.

RUS: Malafeev; Anyukov, Berezutski, Ignàsevitx, Zhirkov; Xiròkov, Denisov, Zyryanov; Dzagoev, Kerzahkov i Arxavin.

stats