eurocopa
Especials 12/06/2012

Holanda i Alemanya, història en joc

Les seleccions d'Alemanya i Holanda reviuen un gran clàssic del futbol europeu a la segona jornada del "Grup de la Mort"

Jordi Mestre
2 min
Mesut Özil (Reial Madrid) i Bastian Schweinsteiger (Bayern) ordenant els seus companys

BarcelonaDos colossos europeus, Holanda i Alemanya, reeditaran la seva rivalitat històrica aquest dimecres a l'Estadi Metalist de Khàrkiv (20:45h, Telecinco). Els alemanys lideren el Grup B després de guanyar a Portugal, mentre els holandesos, actuals subcampions del món, necessiten imperiosament una victòria si volen classificar-se per la següent fase.

Antecedents

Holandesos i alemanys han protagonitzat una sèrie llegendària de partits que es remonta a la mítica final del Mundial de 1974, quan Cruyff i Beckenbauer es van veure les cares a l'Estadi Olímpic de Munic. Ambdues seleccions han jugat fins a 39 vegades al llarg de la història; en els últims temps, s'han trobat a l'Eurocopa del 2004 (empat a un gol a Oporto a la fase de grups), a la de 1992 (3-1 pels neerlandesos a Göteborg, també a la fase de grups) i al Mundial de 1990 (2-1 pels alemanys als vuitens, en un partit jugat a San Siro). L'antagonisme futbolístic que els ha oposat des del primer enfrontament que van protagonitzar el 1910 és història viva de l'esport.

Holanda

La sorprenent derrota davant Dinamarca ha provocat molts dubtes en un equip acostumat a competir fins al final sota la direcció de Van Marwijk. El partit gairebé intrascendent de Robben (Bayern) i la manca de creativitat del doble pivot format per Van Bommel (PSV) i de Jong (Manchester City) ha aixecat veus de crítica als Països Baixos: la inclusió del jove Strootman (PSV) a l'onze inicial és una opció per solventar la falta d'idees, però és difícil que Van Marwijk aposti per un jugador amb tan poca experiència. El tècnic neerlandès podrà alinear Mathijsen (Màlaga), ja recuperat de la seva lesió, però es debat entre la bona ratxa de joc d'Afellay (Barça) i l'incansable treball en defensa del seu jugador més versàtil, Kuyt (Liverpool).

Alemanya

Els tres primers punts davant Portugal, guanyats més gràcies al pes de la samarreta que al bon futbol, van ser un regal per un conjunt alemany que encara està lluny de la seva millor versió. L'excés de conservadurisme en el plantejament va restar vistositat a un equip amb un enorme potencial: a això cal sumar-hi el mal estat físic d'Schweinsteiger (Bayern), jugador clau en l'esquema de Joachim Löw. De cara al partit contra Holanda, el tècnic teutó podria decantar-se per emparellar el jove Kroos (Bayern) amb Khedira (Reial Madrid) al doble pivot. Davant, l'adequació de Klose (Lazio) al joc col·lectiu i la seva experiència en aquest tipus de campionats podria donar-li la titularitat, tot i que la gran campanya de Mario Gómez (Bayern) li hagi tancat les portes fins al moment.

Alineacions probables

HOL: Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems; Van Bommel, de Jong; Robben, Sneijder; Afellay; i Van Persie.

ALE: Neuer; Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm; Khedira, Kroos; Müller, Özil, Podolski; i Gómez.

stats