França
Especials 03/05/2012

Duel elèctric entre Hollande i Sarkozy a la televisió

Els dos aspirants a l'Elisi, el socialista François Hollande i el conservador Nicolas Sarkozy, han protagonitzat un cara a cara tens abans de les eleccions de diumenge amb retrets i acusacions personals

Marc Vidal
2 min
Imatge del debat televisat entre Hollade i Sarkozy

BarcelonaEn un debat tens, de ritme trepidant, els dos aspirants a l'Elisi, Hollande i Sarkozy, han debatut sobretot d'economia amb referències recurrents a la situació a Espanya després de la gestió del govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero.

Sarkozy ha fet servir aquest argument en diverses ocasions: "Vostè vol seguir el model de Zapatero i per això va anar a La Moncloa", ha dit Sarkozy, "i no crec que cap francès vulgui estar en la situació dels espanyols". "No és just que critiqui Zapatero avui quan el prenia com a exemple fa un temps", li ha respost Hollande que ha demanat que cap francès tingui por, que els mercats no castigaran una victòria seva a les urnes.

"No intenti passar com a víctima"

El debat televisat ha arrencat amb un enfrontament dialèctic entre els dos candidats sobre les desqualificions que han rebut de les files contràries però François Hollande ha tallat de seguida Sarkozy: "No intenti passar com a víctima", li ha advertit quan Sarkozy es queixava que l'haguessin comparat a personatges històrics com el dictador Franco o el mariscal Pétain des de les files socialistes.

Hollande s'ha presentat com el candidat que vol acabar amb la divisió que viu el país mentre l'encara president ha advertit que la tria de diumenge és "una elecció històrica i no ens podem equivocar", ha assegurat.

De qui és la responsabilitat?

Sarkozy s'ha defensat assegurant que ha estat la conjuntura econòmica mundial la que ha passat factura a França i Hollande li ha respost: "Sembla que vostè no hagi tingut culpa de res del que ha passat en aquest país els últims anys". "Passi el que li passi als francesos, vostè està content", li ha etzibat el candidat socialista a l'encara president que ha respost: "És mentida que jo estigui content de mi".

En un altre moment d'enfrontament entre els dos, Sarkozy ha acusat Hollande de tenir molts programes i el candidat socialista li ha respost que que "només en tinc un, jo no conec el seu però el meu el té a la seva disposició".

Tensió nuclear i DSK

Un dels altres grans moments del debat ha estat quan Sakozy ha acusat Hollande de posar en dubte la seguretat de l'energia nuclear –tenint en compte que França és un dels grans productors mundials d'aquesta mena d'energia– amb la seva intenció de tancar centrals. "Només en vull tancar una i que té 40 anys", s'ha defensat Hollande.

L'ombra de Dominique Strauss-Kahn ha planat també sobre el debat quan Sarkozy ha tret el nom de l'ex director de l'FMI encausat per un assalt sexual a Nova York i que havia de ser el cap de cartell socialista a les presidencials. "Vostè coneixia la vida privada de Strauss-Kahn?", li ha preguntat Hollande a l'encara president que ha evitat respondre.

Gestos calculats

Tots dos aspirants han escollit un vestuari semblant, vestit amb corbata blau marí. I mentre Hollande ha tractat l'encara president de "Nicolas Sarkozy", Sarkozy s'ha dirigit al candidat socialista com a "Senyor Hollande". El president sortint ha optat per l'atac i ha tallat sovint Hollande el que ha provocat més d'una queixa d'aquest últim que li ha dit en alguna ocasió: "No m'interrompi".

stats