Especials 21/08/2011

Trípoli es converteix en l'escenari del que podria ser la "batalla final" per derrocar el règim de Gaddafi

Diverses explosions i tirs creuats entre partidaris i detractors del règim han sacsejat la capital líbia en les últimes hores. Els rebels libis ja controlen l'aeroport militar i diversos barris de Trípoli. El portaveu de Gaddafi, Moussa Ibrahim, ha fet un comunicat reclamant una sortida pacífica al conflicte

Reuters
3 min

BengasiEl portaveu de Gaddafi, Moussa Ibrahim, ha fet un comunicat reclamant una sortida pacífica al conflicte. Davant els mitjans internacionals, ha responsabilitzat l'OTAN de totes les morts a Líbia: "Considerem Obama, Cameron i Sarkozy els responsables morals" de tots els morts a Líbia. Ha titllat els rebels de "covards" i ha dit que "no són res sense l'ONU". També ha assegurat que "milers i milers de soldats professionals" defensaran Trípoli. Ha assegurat que el règim ha estat reclamant una sortida pacífica, però que "Occident no ha volgut escoltar", posant per davant la seva pròpia agenda política. Ha comparat la intervenció occidental amb la colonització de Líbia per Itàlia a principis del segle passat. "Occident té l'oportunitat de salvar una engruna de la seva dignitat: el que vindrà ara no és el poder dels rebels, sinó el poder de l'OTAN, un dimoni que no s'atura en utilizar tota la seva força per envair un país". Ha amenaçat amb "desastres, assassinats i massacres en molts pobles libis". El portaveu del règim ha assegurat que no es rendiran

Típoli s'ha convertit aquesta nit en el que podria ser l'escenari de la "batalla final" entre el coronel Muammar al Gaddafi i els seus opositors. Diverses explosions i tirs creuats entre partidaris i detractors del règim han sacsejat la capital líbia en les últimes hores, i segons informen diversos mitjans desplaçats a la zona del conflicte, el foc creuat encara no hauria cessat a hores d'hara. A Bengasi, la capital rebel, milers de contraris a Gaddafi s'han concentrat a la plaça central de la ciutat per celebrar l'entrada de les milícies a Trípoli. Mentrestant, portaveus del règim han assegurat haver fet fora "les rates" rebels de la capital.

Els missatges difosos pels dos bàndols són completament contradictoris. Abdel Hafiz Ghoga, vicepresident del Consell Nacional de Transició de Líbia, amb seu a Bengasi, assegurava aquesta matinada que "l'hora zero ha començat". "Ens estem coordinant amb els rebels en un pla preestablert, preparat durant força temps. Les pròximes hores són crucials", ha dit. Com a resposta, un portaveu governamental ha insistit, en un missatge a la televisió estatal, que Gaddafi és el líder del país i que els rebels seran perdonats si es rendeixen. I s'ha emès una gravació amb la veu de Gaddafi que, segons les primeres dades, felicita els libis per "l'eliminació de les rates", com si hagués vençut els rebels. En el mateix discurs hauria apuntat cap a líders occidentals. Per exemple, ha assenyalat Nicolas Sarkozy, president francès, del qual hauria assegurat que "vol el petroli de Líbia".

El govern libi ha reconegut que petits grups de rebels armats haurien aconseguit infiltrar-se a Trípoli, però han assegurat haver-los vençut i que la ciutat "torna a estar alliberada". El portaveu oficial, Moussa Ibrahim, ha dit que Gaddafi continua sent el líder de Líbia, país que governa des de fa gairebé 41 anys.

La “batalla” a Trípoli

Durant tota la nit, els rebels han intentat consolidar les seves posicions a Trípoli. L'entrada a la capital hauria deixat morts als dosbàndols. Un líder rebel ha assegurat a l'emissora Al-Jazira que almenys 123 rebels han perdut la vida al barri de Tajoura, alhora que ha confirmat que les forces de l'oposició controlen el districte, situat a l'est de la capital. La mateixa cadena ha assegurat que una trentena de soldats de l'exercit sirià també hauria perdut la vida en les darreres hores. Segons diverses informacions que arriben de la zona en conflicte, els rebels ja s'haurien fet amb el control de diversos barris del nord i l'est de Trípoli, i també tindrien controlat un aeroport militar de la ciutat.

Les dades contradictòries que arriben, en un context de guerra de nervis entre els dos bàndols amb Occident com a espectador, no permeten saber del cert què està passant realment. De fet, al llarg del conflicte les derrotes i les victòries de cada bàndol han estat sovint reversibles i revertides per l'enemic. Tanmateix, a hores d'ara sí que hi ha diverses veus que consideren que s'ha arribat al final: segons els EUA, "Gaddafi té els dies comptats", en paraules del principal assessor de Hillary Clinton.

stats