Especials 25/10/2011

El règim iemenita i els opositors acorden un alto al foc a Sanaa

Les forces del president del Iemen, Ali Abdul·là Sàleh, i els insurgents han arribat a un acord aquest dimarts per aturar les hostilitats a la capital després de l'escalada de violència dels últims dies

Agències
1 min
Un opositor al règim trasllada un company ferit a Sanà. AFP

SanàLes forces lleials al règim del president iemenita, Ali Abdul·là Sàleh, i les de l'oposició han arribat aquest dimarts a un acord d'alto al foc a la capital del país, Sanaa, segons ha informat en un comunicat el comitè conjunt que supervisa el procés. Ambdues parts han acordat cessar tots els enfrontaments armats a la capital des de les tres de la tarda, hora local (12:00 GMT), després que en els últims dies s'hagin intensificat els actes de violència.

Des de finals de gener els opositors al règim reclamen la dimissió de Sàleh. Els últims dies han mort desenes de persones i milers des que ha començat la revolta i la repressió del règim contra els manifestants.

Abdul·lah Sàleh va anunciar fa un parell de dies en un discurs televisat que estava disposat a deixar el poder en els propers dies. Després de nou mesos de protestes demanant la fi d'un règim que ha durat 33 anys. Sàleh va dir que dimitiria però que no entregaria el poder a l'oposició. El president va demanar als seus partidaris que fessin front “a qualsevol amenaça".

L'anunci va arribar després que una de les activistes més reconegudes del país, Tawakul Karman, guanyés el Premi Nobel de la Pau per la seva lluita contra el règim de Sàleh.

Representants de l'oposició i el partit governamental fa mesos que discuteixen per arribar a un acord de transició. Sàleh ja ha anunciat en diverses ocasions la seva dimissió i sempre ha fet marxa enrere al darrer moment.

stats