MÓN
Especials 16/03/2011

Intents desesperats per evitar una fuita nuclear a Fukushima

Després de provar sense èxit d'injectar aigua al reactor afectat amb un helicòpter, la policia intentarà ara introduir-la amb un camió que incorpora un canó

Agències
2 min
Vista aèria de l'accident a la central nuclear de Fukushima

BarcelonaLa central nuclear de Fukushima viu moments de màxima tensió mentre els responsables i treballadors intenten amb tots els mitjans evitar que es produeixi una catàstrofe nuclear. Davant les dificultats per injectar aigua marina al reactor 3 des de la mateixa central per l'alt nivell de radiació, un helicòpter de l'exèrcit japonès ha alçat el vol des de la veïna ciutat de Sendai per llançar-la des de l'aire, però els elevats nivells de radioactivitat detectats a la zona han obligat a avortar l'intent. La policia nipona provarà ara de refredar el combustible nuclear del reactor amb el canó d'aigua que habitualment s'utilitza per dispersar manifestants. El reactor ha expulsat aquest matí columnes de fum blanc. L'agència de notícies local Kyodo informa que es tem que s'hagi alliberat vapor radioactiu a causa dels danys ocasionats en el sistema de contenció.

L'edifici on està instal·lat el reactor afectat va quedar danyat dilluns a causa d'una explosió d'hidrogen i ahir s'hi van detectar alts nivells de radiació. L'elevada radiació va portar a evacuar la majoria dels 800 treballadors de la central, on han quedat només mig centenar d'enginyers, que avui han hagut d'abandonar temporalment el complex a causa d'una nova pujada de la radioactivitat. Segons les darreres informacions, els operaris ja haurien tornat a les instal·lacions.



La situació als sis reactors del complex atòmic és molt greu: avui s'han fet públiques fotografies que mostren importants destrosses als reactors 3 i 4. El reactor número 4 ha registrar avui un nou incendi i l'empresa operadora, TEPCO, ha publicat una fotografia de l'edifici en què es veu que una gran porció de la paret exterior ha caigut. En el quart pis hi ha un forat de vuit metres de diàmetre i es pot veure l'interior a través de l'esvoranc, causat ahir per un altre incendi. En els reactors 1 i 2 les barres de combustible atòmic també han quedat totalment o parcialment danyades. Al reactor 5, que està apagat igual que el 6 però que també té problemes, el nivell de l'aigua continua baixant. 



Mentrestant, les autoritats nipones han elevat fins a 12.000 les víctimes del terratrèmol de 9 graus i el posterior tsunami de divendres passat, si bé el balanç final de víctimes pot augmentar encara en alguns municipis de les províncies més afectades, com Iwate, Miyagi i Fukushima, on milers de persones segueixen sense ser localitzades. El ministre portaveu japonès, Yukio Edano, ha assegurat que el nivell de radioactivitat registrat fins ara en un radi de menys de 30 quilòmetres respecte de la central no suposa "un risc immediat per a la salut" i l'emperador Aki Hito s'ha adreçat a la nació a través de la televisió pública, per primera vegada en 22 anys, per demanar a la població que mantingui la calma.

stats