CATÀSTROFE AL JAPÓ
Especials 26/04/2011

El Japó assegura que té en compte les lliçons de Txernòbil per gestionar Fukushima

Quan es compleixen 25 anys de la catàstrofe nuclear més greu de la història, el país nipó extreu conclusions per sortir del pou en què va entrar després del tsunami de l'11 de març i de les conseqüències que encara es viuen per la radiació filtrada

Agències
2 min
Protesta antinuclear al Japó / REUTERS

BarcelonaEl govern japonès ha assegurat aquest dimarts que té en compte les lliçons apreses arran de l'accident nuclear de Txernòbil, del qual avui es compleixen 25 anys, a l'hora d'afrontar la crisi a la central de Fukushima, encara que ha subratllat les diferències entre ambdós esdeveniments. "Els estudis i investigacions basats en Txernòbil sobre els problemes de salut que poden sorgir a causa de la radiació s'han convertit en un coneixement compartit per tota la humanitat", ha dit el ministre portaveu, Yukio Edano. Per això, han estat un "factor indirecte" per establir les mesures d'evacuació i limitar l'accés en un radi de 20 quilòmetres de la malmesa planta nuclear de Fukushima, ha explicat Edano.

L'executiu nipó va prohibir el passat divendres que els ciutadans entressin a una zona delimitada per un radi de 20 quilòmetres i va anunciar que atorgarà permisos especials als residents evacuats perquè puguin tornar només durant unes hores i recollir així els objectes de valor que van deixar enrere quan van haver de marxar de manera precipitada. A més, s'han evacuat uns altres cinc pobles que queden a una distància d'entre 20 i 40 quilòmetres de la planta, pels alts nivells de radioactivitat detectats.



L'accident més greu des d'aleshores

El devastador tsunami de l'11 de març va danyar el sistema de refrigeració de la central nuclear, on des de llavors es treballa dia i nit per intentar controlar la temperatura dels reactors i les seves piscines de combustible usat i contenir la radioactivitat. El passat 12 d'abril l'Agència de Seguretat Nuclear del Japó va elevar la gravetat de l'accident de Fukushima al màxim de 7 fixat en l'Escala Internacional Nuclear i de Successos Radiològics (INES), el mateix nivell que el de Txernòbil el 1986. 



Dues catàstrofes diferents

Tot i això, Edano ha insistit que les dues catàstrofes són "de naturalesa diferent" i ha subratllat que, quan es va elevar el nivell de gravetat de l'accident fins a 7, la quantitat de material radioactiu que havia emès la planta de Fukushima era una desena part de la que es va emetre a Txernòbil. També ha recordat que en el cas de la planta nipona, a diferència del que va passar en la ucraïnesa, cap treballador ha perdut la vida a causa de la radioactivitat.

stats