Síria
Especials 29/05/2012

Annan demana a Al-Assad la fi de la violència i l'alliberament dels detinguts

L'enviat especial per a Síria de l'ONU i la Lliga Àrab s'ha reunit durant dues hores amb el president sirià, al qual ha exigit l'aturada de la violència i l'alliberament dels arrestats per poder aplicar el seu pla de pau, flagrantment incomplert. L'ONU acusa les milícies progovernamentals de la matança d'Al-Haula

Agències
2 min
Kofi Annan parla amb Baixar al-Assad en la seva trobada a Damasc. / SANA / REUTERS

GinebraL'enviat especial de les Nacions Unides i la Lliga Àrab per Síria, Kofi Annan, s'ha reunit aquest dimarts amb el president sirià Baixar al-Assad, i li ha demanat la fi de la violència i l'alliberament dels detinguts com a primer pas per aturar el conflicte que pateix el país àrab.

Segons ha informat en un comunicat difós des de Damasc Ahmad Fawzi, portaveu d'Annan, l'enviat especial s'ha reunit amb Al-Assad per "expressar-li la seriosa preocupació de la comunitat internacional per la violència a Síria, en particular a la llum dels recents esdeveniments a Al-Haula", on divendres va tenir lloc una matança que va deixar almenys 108 morts, dels quals 49 eren infants.

"[Annan] ha comunicat en termes francs el seu punt de vista al president Al-Assad, en el sentit que el pla de sis punts [per a la pacificació el país] no pot tenir èxit sense passos decidits per aturar la violència i alliberar els detinguts", ha assenyalat Fawzi, que acompanya a Damasc el diplomàtic ghanès.

L'enviat especial conjunt també ha subratllat la importància decisiva de "la plena aplicació" del seu pla.

L'ONU acusa les milícies governamentals de la matança d'Al-Haula

El subsecretari general de l'ONU per les Operacions de Pau, Hervé Ladsous, ha insistit que la matança d'Al-Haula porta el segell de Damasc i ha afegit que els 'xabiha', milícies progovernamentals, són "probablement" responsables de bona part de les 108 morts registrades.

Ladsous ha assegurat en una conferència de premsa que algunes de les víctimes van morir per foc d'artilleria, fet que "apunta clarament a la responsabilitat del govern" sirià, però ha destacat que els que van morir "per armes individuals i atacs amb ganivets" va ser a mans dels 'xabiha'.

Retirada immediata de les tropes

La visita d'Annan es produeix després que el Consell de Seguretat de l'ONU condemnés diumenge a la matinada en una reunió d'urgència la matança divendres a la localitat d'Al-Haula, a la província central de Homs, on almenys 108 persones, incloent-hi 34 nens, van morir, i 300 persones més van quedar ferides, segons va actualitzar diumenge el general Robert Mood, cap de la missió d'observadors de l'ONU al país.

El Consell de Seguretat ha demanat al règim d'Al-Assad que deixi de fer servir armament pesat de forma immediata i la retirada de les seves tropes de les ciutats, així com l'inici d'una investigació. El govern de Damasc ha refusat qualsevol responsabilitat d'aquesta massacre, mentre que l'oposició acusa les forces governamentals d'haver-la comès.

Dubtes sobre el pla de pau d'Annan

La matança d'Al-Haula ha suscitat més dubtes sobre l'efectivitat del pla de sis punts proposat per Annan per acabar amb la violència al país. Aquesta iniciativa estipula, entre d'altres aspectes, un alto el foc, la retirada de les tropes de les ciutats, l'alliberament dels presos polítics, l'entrada d'ajuda humanitària i l'inici d'un diàleg entre autoritats i l'oposició.

El subsecretari general de l'ONU per les Operacions de Pau, Hervé Ladsous, ha dit que "no hi ha cap altre pla, no hi ha un pla B".

Tot i que l'alto el foc està en vigor des del passat 12 d'abril, ha estat violat sistemàticament per totes dues parts.

stats