Especials 16/08/2012

L'Hospital Donostia confirma que l'estat d'Uribetxeberria és "irreversible"

El Servei Basc de Salut, Osakidetza, ha emès un comunicat en què assenyala que els resultats de les proves diagnòstiques indiquen que "la situació clínica del pacient" és "irreversible"

Efe / Ara
2 min
Els presos d'ETA pressionen l'Estat

Sant SebastiàL'Hospital Donostia ha informat aquest dijous a Institucions Penitenciàries que el resultat de les proves mèdiques fetes al pres d'ETA Iosu Uribetxeberria determinen que la seva situació clínica és "irreversible".

El Servei Basc de Salut, Osakidetza, ha emès avui un comunicat en què assenyala que "els resultats de les proves diagnòstiques realitzades fins al dia d'avui" indiquen que "la situació clínica del pacient" és "irreversible".

"Tant la família del pacient com Institucions Penitenciàries han estat informades d'aquesta situació", afegeix la nota del Servei Basc de Salut, que afegeix que el reclús malalt de càncer es troba "clínicament estable".

El pres, condemnat pel segrest del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara, pateix un càncer de ronyó i es troba en vaga de fam des de fa 9 dies per exigir la seva excarceració.

El conseller d'Interior basc, a favor de l'excarceració

Rodolfo Ares ha defensat aquest matí l'excarceració d'Uribetxeberria si té una malaltia terminal, tot i que ha acusat EH Bildu d'instrumentalitzar aquest cas per apuntar-se "el gol" en cas que el reclús surti de la presó. El titular d'Interior basc ha fet aquestes declaracions a Ràdio Euskadi abans de saber el resultat de les proves mèdiques.

Manifestació dissabte a Bilbao

El col·lectiu de suport als presos d'ETA Herrira va avançar aquest dimecres que convocarà una "mobilització general" aquest dissabte a Bilbao per exigir la posada en llibertat condicional d'Uribetxeberria.

El seu cas és l'últim d'una llarga llista de membres d'ETA que han demanat la llibertat al·legant patir una malaltia greu. La llei recull que els presos amb malaltia incurable poden ser classificats al tercer grau i ser excarcerats. Concretament, l'article 104.4 del Reglament Penitenciari afirma que els presos "molt greus amb patiments incurables", quan així consti en un informe mèdic, "podran ser classificats al tercer grau per raons humanitàries i de dignitat personal, atenent a la dificultat per delinquir i a la seva escassa perillositat".

stats