Especials 18/03/2011

Zapatero demana autorització al Congrés per participar a l'acció contra Gaddafi

Assegura que la comunitat internacional "no es deixarà enganyar" pel règim libi

Joan Rusiñol
2 min

MadridL'alto-al-foc anunciat per Gaddafi no atura la determinació de la comunitat internacional. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, acaba d'anunciar que Espanya assumeix per "complet la seva responsabilitat i el seu deure amb el compliment de la resolució d'ahir" del consell de seguretat de les Nacions Unides.

Per això, ha sol·licitat al Congrés "la autorització" pel "paper" que ha de tenir l'exèrcit espanyol. D'acord amb la llei de la defensa, el president espanyol compareixerà a la cambra baixa per sol·licitar el permís. Garanteix mitjans navals i aeris en el dispositiu que es posi en marxa per "assegurar el compliment efectiu de la resolució", tot i que ha dit que encara s'ha de concretar. També l'ús de les bases militars de Rota i Morón que necessitin EUA.

Demà Zapatero assitirà a la reunió que ha convocat Sarkozy amb diversos mandataris internacionals.

El compromís és "determinant, sense possibilitat de tornar enrere", ha conclòs Zapatero i assegura que l'alto-al-foc de Gaddafi no canvia les coses: "La comunitat internacional no es deixarà enganyar pel règim libi". "Certificarà el compliment íntegre de la resolució".

Ha expressat "la seva satisfacció" per la resolució del consell de seguretat de l'ONU, la 1973, per subratllar "que articula" el principi "de protegir la protecció civil". És un "pas de rellevància històrica", ha dit. "Nacions Unides ha complert" assegura Zapatero. Segons ha dit, la resolució "és clara" amb una bateria de "mesures fortes" perquè el règim libi cessi les accions "repressives". En definitiva, la "determinació de la comunitat internacional és inequívoca".

Zapatero ho ha dit després de reunir-se amb el secretari general de les Nacions Unides, el sud-coreà Ban Ki-moon. El mandatari de l'ONU ha assegurat que els "culpables" de massacrar la població líbia "hauran de rendir comptes". També ha assegurat que la resolució ha estat "històrica, concreta i pràctica". Ha agraït al govern espanyol la seva determinació.

El president espanyol n'ha informat al rei Joan Carles, a Mariano Rajoy i a Josep Antoni Duran i Lleida, com a president de la comissió d'exteriors del congrés.

stats