Especials 30/03/2011

L'OIEA recomana evacuar un poble fora de la zona de seguretat al Japó

La localitat d'Iitate es troba a uns 40 quilòmetres lluny de Fukushima però se'n considera l'evacuació perquè els nivells de contaminació són molt alts

Agències
1 min

BarcelonaL'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) s'ha mostrat avui partidaria que la zona d'evacuació al voltant de la central atòmica de Fukushima s'estengui al poble d'Iitate, de 7.000 habitants, situat a uns 40 quilòmetres de la planta i on s'han detectat alts nivells de radioactivitat. "Una primera apreciació indica que ha estat sobrepassat un dels criteris de l'OIEA per a l'evacuació", ha assenyalat en roda de premsa Denis Flory, subdirector de Seguretat Nuclear d'aquesta oficina de l'ONU.

L'expert assenyala que l'organisme ha suggerit al Japó que analitzi de prop la situació a Iitate, situat a 40 quilòmetres de la central afectada i, per tant, fora de l'àrea de 20 quilòmetres ja evacuada i dels 30 en què es recomana a la població que no surti dels seus habitatges.

Segons els experts de l'organisme, els nivells de contaminació són el doble dels permesos, per la qual cosa s'hauria de considerar l'evacuació d'aquest lloc. Tot i així, l'OEIA, que no pot imposar mesures i només actua de consultor i guia pels països membres, reconèixer que hi ha diverses incògnites pel que fa a les mesures adoptades.

stats