Especials 26/01/2012

L'ONU alerta que les brigades revolucionàries de Líbia continuen fora del control del govern

La comissària de drets humans denuncia la situació dels presoners en centres de detenció irregulars. L'organisme desmenteix que els gaddafistes protagonitzessin els incidents de Bani Ualid

Ara
1 min
Milícies a la carretera de Bani Ualid / AFP

BarcelonaLes brigades revolucionàries de Líbia segueixen sense control per part de les noves autoritats, tres mesos després de la mort de Muammar al-Gaddafi, que va marcar la fi del seu règim. L'alta comissionada pels drets humans de l'ONU, Navi Pillay, ha denunciat que aquestes milícies tenen detingudes milers de persones i que estan al darrere dels últims incidents a Bani Ualid. Nacions Unides desmenteix així que els incidents fossin causats per gaddafistes que haurien recuperat la ciutat –que va ser un dels últims bastions del règim–, i els atribueix a enfrontaments entre la població local i aquestes milícies armades.

Les milícies, que responen a agrupacions tribals o a les estructures de resistència que es van organitzar a cada ciutat per combatre el règim de Gaddafi, es resisteixen a integrar-se a l'exèrcit regular en un moment de molta desconfiança de la població davant el govern de transició, liderat per personalitats de l'exili i exgaddafistes que s'havien passat de bàndol en la revolta que va esclatar el 17 de febrer.

Pillay ha insistit en la "inquietud" de l'ONU per les condicions de detenció dels presoners d'aquestes brigades, bona part dels quals són subsaharians acusats de ser mercenaris de Gaddafi. L'organisme té "informacions alarmants de tortures" i exigeix que els centres de detenció es posin sota control del govern de Trípoli. L'ONU també considera que l'armament de què disposen aquestes brigades suposa "una amenaça per als drets humans".

stats