SÍRIA
Especials 02/02/2012

L'ONU rebaixa el to de la condemna a Síria per aconseguir el suport de Rússia

La nova resolució del Consell de Seguretat es desmarca del pla de la Lliga Àrab. No contempla el traspàs de poders i retira la prohibició de vendre armes a Damasc

Agències
2 min
Recull de totes les víctimes de la tragèdia de Hama, que avui commemora 20 anys. AFP

Nova YorkEl Consell de Seguretat ha rebaixat aquest dijous el to de la condemna a Síria. La nova versió del projecte de resolució que es negocia a Nova York no inclou els detalls concrets del pla de transició de la Lliga Àrab, ni fa referència a les seves sancions ni a l'enviament d'armes al país. L'objectiu de l'esmena és aconseguir el suport de Rússia, aliat de Damasc, que s'ha desmarcat fins ara de qualsevol resolució.

Del text desapareix ara la crida al president sirià, Baixar al-Assad a traspassar els seus poders al seu vicepresident per formar un "govern d'unitat nacional", a part, tal i com exigia Moscou, en cap moment s'especifica que es prohibeixin les importacions d'armament a Síria.

Marroc ha difós el nou document a tots els membres del Consell, que continuen debatent-lo al Consell de Seguretat, que s'espera que voti divendres. "Estem esperant les instruccions que rebi l'ambaixador rus des de Moscou sobre les propostes que van sortir a la llum durant la reunió de dimecres", han assenyalat fonts diplomàtiques de l'ONU a l'agència EFE.

30 anys de la matança de Hama

L'anunci de rebaixar el to de la condemna al règim per part de l'ONU arriba el mateix dia que la ciutat de Hama, epicentre de la revolta contra Al-Assad, es commemoren els 30 anys de la matança perpetrada per les forces de Hafez al-Assad, pare de l'actual president sirià.

Per primera vegada en dues dècades, els ciutadans de Hama s'han atrevit a sortir al carrer desafiant les forces de seguretat per honorar les víctimes. En la matança, van morir entre 10.000 i 40.000 persones.

Segons el grup opositor Comitès de Coordinació Local, almenys 40 persones han mort avui arreu del país víctimes de la repressió del règim.

stats