LES REVOLTES AL MÓN
Especials 27/04/2011

L'ONU és incapaç de posar-se d'acord per aturar la repressió a Síria

El Consell de Seguretat no aconsegueix aprovar una declaració comuna de condemna contra el règim de Baixar al-Assad. L'ambaixador sirià defensa l'actuació del govern i diu que lamenta que hi hagi hagut “algunes víctimes civils”

Efe
2 min
Ban Ki-moon ha condemnat la violència a Síria / EFE

BarcelonaEl Consell de Seguretat de l'ONU ha estat incapaç d'acordar una declaració de condemna a Síria per la brutal repressió exercida contra els manifestants en els últims dies i que ha causat centenars de morts i ferits. Els països han analitzat el projecte de declaració de condemna contra Síria que van presentar dilluns Alemanya, França, el Regne Unit i Portugal, i en què recorden al règim de Damasc "la seva obligació de complir amb la legislació humanitària internacional i de respectar els drets humans, inclosa la llibertat de premsa i d'expressió". Entre el més reticents a aquesta declaració, a la qual també donen suport els Estats Units, hi hauria Rússia i la Xina, dos dels membres permanents i amb dret de vet que de manera general són reticents a intervenir en situacions que consideren assumptes interns d'un país.

"Els sirians necessiten reformes, no repressió", s'han limitat a dir fonts diplomàtiques britàniques al final de la reunió del Consell, a la qual ha assistit el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon. "Condemno totalment el continu ús de la violència contra els manifestants pacífics a Síria, particularment l'ús de tancs i foc d'artilleria, que ha provocat centenars de morts i ferits", ha indicat Ban després d'informar els membres del Consell de Seguretat sobre els darrers esdeveniments a la regió. El responsable de l'ONU ha recordat que ha parlat en dues ocasions amb el president de Síria, Baixar al-Assad, per demanar-li la fi de la violència, i que si és necessari tornarà a fer-ho, per recordar-li la seva obligació de protegir els civils i respectar els drets humans fonamentals. 



Ban sí que ha condemnat enèrgicament l'ús de la violència contra civils a Síria, així com al Iemen i a Líbia, i ha demanat que aquesta violència acabi de manera immediata i que es trobi una solució pacífica per als conflictes en aquests països. "La situació de Síria és molt i molt seriosa", ha subratllat Ban, que també ha llançat missatges similars a les autoritats del Iemen i Líbia i ha assenyalat concretament el règim de Muammar al-Gaddafi, de qui ha dit que ha perdut "tota la credibilitat i legitimitat" per protegir la seva població i respondre a "les legítimes aspiracions per aconseguir un canvi i dirigir el seu propi futur polític". 


400 morts en les protestes

Des que al març van començar les protestes a Síria per demanar reformes democràtiques al govern d'al-Assad han mort més de 400 persones, segons diverses organitzacions humanitàries. Aquestes mateixes organitzacions defensores dels drets humans són crítiques des de fa dècades amb la situació dels drets fonamentals al país àrab, sovint acusat de violacions d'aquests principis, així com de tortures i empresonament dels seus opositors.

El règim es defensa

Per la seva banda, l'ambaixador sirià, Elmi Ahmed Dual, ha rebutjat les acusacions, ha lamentat que hi hagi hagut "algunes víctimes civils", ha afirmat que "les manifestacions pacífiques a Síria estan protegides pel govern" i fins i tot ha assenyalat que "al-Assad considera màrtirs totes les víctimes, siguin manifestants o forces de seguretat". "No tenim res a amagar. Lamentem el que està passant", ha dit el diplomàtic, que considera que el seu país està capacitat per investigar pel seu compte qualsevol situació, en relació amb la petició de Ban que hi hagi una investigació independent sobre els brutals successos.

stats