REVOLTES AL MÓN
Especials 25/03/2011

L'OTAN assumeix el comandament militar de l'operació a Líbia

El secretari general de l'Aliança Atlàntica ha dit que la seva actuació s'ajusta al mandat de l'ONU però ha avisat que podria actuar en defensa pròpia

Agències
3 min

AnkaraL'OTAN prendrà el control de la zona d'exclusió aèria de Líbia. Ho han acordat aquest dijous els països membres de l'OTAN, segons ha confirmat el secretari general de l'aliança, Anders Fogh Rasmussen, que ha assegurat que la missió de l'aliança militar liderada pels Estats Units no ha sobrepassat la zona d'exclusió aèria i que per tant compleix amb el mandat de l'ONU. Amb tot, ha avisat que l'OTAN podria actuar en defensa pròpia. Rasmussen ha assenyalat que "en aquest moment encara hi haurà una operació de la coalició i una de l'OTAN", i ha afegit que segueixen les converses sobre la possibilitat de dotar l'OTAN amb un domini més ampli de la situació.

Després de dies de tenses disputes amb Turquia pel lideratge de l'OTAN, el ministre turc d'Afers Exteriors, Ahmet Davutoglu, ha confirmat aquest dijous que l'OTAN ha acordat assumir el comandament de totes les operacions militars aliades a Líbia a mans dels Estats Units. Davutoglu ha explicat que a l'acord s'hi ha arribat "en molt poc temps" i ha reiterat que "l'operació s'ha de traspassar completament a l'OTAN". A més, ha revelat que l'acord s'ha aconseguit a través d'una videoconferència entre la secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, i els ministres d'Afers Exteriors de Turquia, França i el Regne Unit. El ministre turc Davutoglu ha precisat que l'OTAN es farà càrrec de la missió "com més aviat millor", és a dir que no tardarà més de 72 hores a activar el comandament després que s'hagi aprovat la directiva.

Així, Turquia s'hauria allunyat dels dubtes que havia expressat sobre el control de l'aliança després de la intervenció occidental a Líbia. En concret, sostenia que la intervenció estava motivada pel petroli i els recursos minerals libis i no pas per protegir els civils de les forces de Muammar al-Gaddafi, tal com reiteraven les forces occidentals.

Finalment doncs, el president dels EUA, Barack Obama, s'ha sortit amb la seva i ha aconseguit alliberar el seu país de dues guerres a països on està implicat. En els darrers dies havia insistit molt en la seva intenció de traspassar la responsabilitat de la campanya líbia a l'OTAN.

Turquia ha accedit a donar carta blanca a l'OTAN per tal d'unir-se a les seves operacions navals i aplicar un embargament d'armes sobre Líbia sancionat enviant-hi quatre fragates, un submarí i un vaixell de suport. De la seva banda, França, que va iniciar la campanya aèria juntament amb el Regne Unit i els Estats Units dissabte passat, defensa que l'OTAN hauria de tenir un paper tècnic subministrant la seva estructura de comandament per a l'operació, mentre que un grup ad hoc de supervisió de membres de la coalició, en què estigui inclosa la Lliga Àrab, hauria d'exercir el control polític. A més, França ha avisat que atorgar el comandament a l'OTAN podria perjudicar el suport àrab per la impopularitat dels Estats Units en el món àrab.

L'ONU aposta ara per una "solució política"

Mentrestant, els membres del Consell de Seguretat de Nacions Unides han discutit aquest dijous que els pròxims passos a prendre en el conflicte a Líbia són trobar una "solució política" per al país. Així ho ha explicat l'ambaixador francès a l'ONU, Gérard Araud, després de la reunió del Consell, en què el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha informat els membres de l'òrgan sobre la implementació de les resolucions 1970 i 1973. Araud ha dit que la reunió d'aquest divendres de la Unió Africana a Addis Abeba amb representants del govern libi i de l'oposició "serà positiva" per caminar cap a una solució política al país. Araud ha recordat que la coalició va intervenir militarment perquè "hi havia una urgència".

stats