MÓN
Especials 16/03/2011

L'emperador Aki Hito demana als japonesos que no es donin per vençuts

És el primer missatge per televisió a la nació en els 22 anys que porta al tron. El monarca també ha demanat calma als ciutadans

Redacció
2 min
L'emperador Aki Hito ha parlat a la televisió japonesa / REUTERS

BarcelonaL'emperador del Japó, Aki Hito, ha demanat als japonesos que no es donin per vençuts, tot i la tragèdia que viu el país, que en menys d'una setmana ha patit el terratrèmol més fort de la seva història, un tsunami conseqüència del sisme i una crisi nuclear causada per les diverses fallades a la centrald e Fukushima. Ha estat la primera aparició pública del monarca després del greu sisme de divendres i el primer missatge per televisió en 22 anys de regnat. Les paraules de l'emperador s'han transmès a través de la cadena de televisió pública, NHK, i són una mostra de la greu crisi que viu el país, la més greu des de la Segona Guerra Mundial, segons l'executiu nipó.

Aki Hito, de 77 anys, ha dit al poble nipó que resa pel benestar del màxim nombre de supervivents possible després del desastre. "Un terratrèmol de 9 graus mai havia passat al Japó. No sabem encara el nombre de víctimes, però prego perquè se salvi el màxim nombre de persones", ha dit el cap del Tron del Crisantem, la dinastia regnant més antiga del món.

L'emperador, visiblement trist, s'ha confessat "profundament preocupat" per la situació que viu la central nuclear de Fukushima i ha mostrat el seu desig que se solucioni aviat. Aki Hito també ha agraït les nombroses mostres de solidaritat arribades d'arreu del món. El monarca ha demanat als seus súbdits que mantinguin la "calma" i que siguin "solidaris". "Espero, sincerament, que el poble podrà superar aquest moment desafortunat cuidant els uns dels altres", ha dit el monarca.

Aki Hito, a qui recentment se li ha diagnosticat una arteriosclerosi coronària, porta 22 anys al capdavant del Tron del Crisantem, després de la mort el 1989 del seu pare, Hiro Hito, últim testimoni de la II Guerra Mundial.

stats