LES REVOLTES AL MÓN
Especials 31/07/2011

L'exèrcit sirià ataca la població civil la vigília de l'inici del ramadà

El règim del president Baixar al-Assad tem que durant el mes sagrat musulmà s'organitzin manifestacions massives després de la pregària. Hi ha desenes de morts. Les ciutats de Hama, Deir ez-Zor i Herak reben atacs dels tancs

Agències
2 min
La ciutat de Hama és escenari en els últims dies de protestes contra el règim d'Al-Assad / REUTERS

DamascL'exèrcit sirià ha llançat aquest diumenge al matí una dura ofensiva contra les ciutats de Hama, Deir ez-Zor i Herak que ja ha causat desenes de morts, segons diversos grups opositors. L'Observatori Sirià per als Drets Humans informa de la mort en aquestes tres ciutats de desenes de persones i de centenars de ferits, sense especificar-ne la xifra exacta. Els atacs es produeixen la vigília del començament del ramadà, el mes sagrat musulmà. El règim del president Baixar al-Assad tem que la població aprofiti les pregàries del mes sagrat per organitzar manifestacions de protesta massives.



L'operació militar a Hama ha començat a l'albada, quan els tancs de l'exèrcit han irromput a la ciutat enmig d'un fort tiroteig. El 1982, Hama ja va ser testimoni d'una massacre perpetrada pel règim de Hafiz al-Assad, pare del president actual, per aixafar un aixecament islamista que va causar entre deu mil i quaranta mil morts. Pel que fa a la ciutat de Deir ez-Zor, la xarxa Flash indica que cinc persones han mort pels trets de les forces de l'ordre en les últimes hores. Els tancs han envoltat la mesquita de Tuba en aquesta ciutat, que la població fa servir com a hospital de campanya, i prohibeixen l'entrada i sortida del temple. A més, la xifra de víctimes puja a sis a Herak, a la província meridional de Daraa, on s'ha convocat una protesta massiva que les forces de l'ordre han intentat dispersar amb trets. També a la província de Rif Damasc, l'exèrcit s'ha desplegat en diverses localitats per executar una àmplia campanya d'arrestos en què han detingut un centenar de persones.

Des de mitjans de març, Síria és l'escenari de revoltes populars contra el règim, que s'han cobrat la vida de 1.554 civils i de 369 soldats i efectius de les forces de seguretat, segons l'Observatori Sirià per als Drets Humans.

stats