Primaver Àrab
Especials 06/02/2012

L'exèrcit sirià torna a bombardejar la ciutat rebel de Homs

La població ja va patir una atac d'artilleria pesant divendres. L'oposició acusa la Xina i Rússia d'haver donat llum verd a la massacre amb el veto a la resolució de condemna a l'ONU

Ara
2 min
Imatge d'un vídeo penjat pels activistes a Youtube, que no es pot verificar / REUTERS

BarcelonaL'exèrcit sirià ha reprès els bombardeigs contra la ciutat de Homs, un dels epicentres de la revolta contra el règim de Baixar al-Assad. Un periodista de la BBC confirma en aquest vídeo que, des de primera hora de dilluns, la ciutat es troba sobre un intens foc de morter, amb fortes explosions en intèrvals de 30 segons. L'oposició ha comptabilitzat 15 víctimes mortals en les primeres hores de l'atac. L'enviatl de la BBC, Paul Wood, que ha pogut accedir clandestinament a la ciutat amb un grup de rebels, explica que alguns opositors responen al foc d'artilleria disparant armes automàtiques, en un gest inútil.

Fonts rebels asseguren que una clínica de les forces opositores, on es tractaven els ferits del bombardeig de divendres, ha estat atacada. La coincidència del bombardeig indiscriminat, el més dur des de l'inici de la revolta fa deu mesos, amb el veto de Rússia i Xina a una resolució de condemna contra Damasc al Consell de Seguretat de l'ONU han generat una gran frustració en el bàndol rebel.

El Consell Nacional Sirià, que aglutina diversos grups de l'oposició, ha acusat Moscou i Pequín de ser "responsables de l'escalada d'actes de matança" i ha qualificat el veto "d'un pas irresponsable que és comparable a una llicència per matar amb impunitat".

La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, ha qualificat el veto d"esperpèntic" i ha expressat el seu suport a l'oposició siriana. Els mitjans estatals xinesos han defensat la posició de Pequín denunciant la pressió occidental per fer caure un règim i han posat com a exemple les campanyes de l'Afganistan, l'Iraq i Líbia.

Els grups de defensa de drets humans calculen que des de l'inici de la revolta més de 7.000 persones han estat assassinades a mans de les forces de seguretat sirianes des de l'inici de la revolta, el març, en el marc de la Primavera Àrab. L'ONU va dir el gener que era impossible comptabilitzar el nombre de morts i el règim impedeix el lliure accés de la premsa internacional. El règim continua assegurant que 2.000 soldats i policies han mort per l'acció de "delinqüents armats i terroristes" que participarien en un complot estranger.

stats