Especials 21/09/2012

L'homenatge a Xirinacs i el debat sobre la independència, als Correllengua d'aquest cap de setmana

Del 21 al 23 de setembre se celebrarà Correllengua a Valls i Miramar (l'Alt Camp), la Seu d'Urgell (l'Alt Urgell), el Masnou (el Maresme) i Jorba (l'Anoia), entre d'altres poblacions

Ara
2 min
Un acte del Correllengua de 2011 a Miramar

BarcelonaUn cap de setmana més, la flama del Correllengua recorrerà diverses comarques del Principat. Aquest és el cas de l'Alt Camp, que celebrarà un any més el Correllengua amb actes a Valls i al poble de Miramar. El divendres 20 (a les 20 h), la seu de l'Institut d'Estudis Vallencs allotjarà l'acte inaugural, amb les actuacions en format acústic dels grups Cataskà i Maitips, i del cantautor Jordi Jubany. Durant l'acte també es farà lectura del Manifest del Correllengua. El diumenge 23 es durà a terme la caminada al poble de Miramar, amb la sortida a les 08.30 h, des de la cèntrica plaça del Pati. L'arribada es preveu cap a les 12 del migdia, quan s'iniciarà la festa familiar de Maitia i Cia i la ballada d'elements tradicionals. En acabar, la paella popular servirà de preàmbul a l'actuació de Carles Belda, que clourà la jornada.

La Seu d'Urgell (l'Alt Urgell) organitzarà el seu segon Correllengua consecutiu, aquest dissabte 22 de setembre. Enguany, els actes començaran amb un vermut-tertúlia amb l'escriptor Víctor Alexandre, que tractarà sobre un tema ben actual: l'evolució de l'independentisme. A la tarda (a partir de les 17 h), la plaça de les Monges concentrarà la resta d'activitats amb l'animació infantil d'en Rah-mon Roma, i diversos tallers i jocs. Posteriorment s'esdevindrà l'arribada de la flama del Correllengua i la lectura del Manifest, que aniran acompanyats de l'actuació de Diàdona, Dones acordionistes i percussionistes del Pirineu. Després del sopar popular serà l'hora dels concerts dels Astorets del Pirineu i de Glissando.

El Maresme, una de les comarques més actives, celebra aquest cap de setmana el Correllengua a la vila del Masnou. El dissabte 22, a partir de les 19 h, l'auditori de Ca n'Humet serà el marc escollit per a la xerrada sobre Lluís Maria Xirinacs, a càrrec de Núria Roig, coordinadora de la Fundació Randa-Xirinacs i del periodista David Fernàndez. Ben entrada la nit (a les 22 h), l'Altell de les Bruixes, als Jardins del Mil·lenari, serà l'espai escollit per al sopar popular i el concert d'At-versaris i del punxadiscos PDP. Al cor del país, la vila de Jorba (l'Anoia) ha dissenyat un Correllengua repartit en dos dies. El dissabte 22 al migdia es durà a terme l'acte inaugural a la sala Cafè, amb la presentació del llibre "Delenda est Hispania. Tot allò que Espanya ens amaga sobre la independència de Catalunya", a càrrec d'Albert Pont, el seu autor. Al vespre, el mateix espai allotjarà el concert del grup Raïm. L'endemà al matí, a la plaça de la Font, el Cau d'Igualada ha dissenyat un seguit de jocs i tallers per entretenir els més menuts. Finalment, a les 18 h, el camp de futbol serà l'escenari del Campionat de Tirada de Bitlles Catalanes, que servirà de cloenda al Correllengua jorbenc.

Paral·lelament a aquests actes, fins al diumenge 23 de setembre, continua oberta l'exposició "Realitat i vitalitat de la llengua catalana" al Museu de Cabrils (el Maresme), i a Artés (el Bages) s'inicien els actes del seu Correllengua, que culminarà el proper cap de setmana. Com a aperitiu, l'agrupació Amics de la Sardana d'Artés ha preparat una audició de sardanes amb la Cobla Marinada (al parc de Can Crusellas, diumenge 23, 18.30 h), mentre que a la Biblioteca s'inaugurarà l'exposició "Coneix Xirinacs", que es podrà visitar entre el 24 de setembre i el 6 d'octubre.

stats