LÍBIA
Especials 27/10/2011

L'ONU finalitza el mandat de l'OTAN per intervenir a Líbia

La missió de l'Aliança Atlàntica sobre territori libi acabarà oficialment el 31 d'octubre, però Qatar no descarta tirar endavant una missió especial per ajudar en la transició al govern interí

Agències
1 min
Reclusos gaddafistes preguen en una presó a Bani Walid. REUTERS

Nova YorkEl Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha cancel·lat aquest dijous la seva autorització perquè l'OTAN intervingui a Líbia. Després de set mesos de desplegament, l'Aliança Atlàntica acabarà les seves operacions sobre territori libi el 31 d'octubre. L'ONU considera que amb la mort del dictador libi, Muammar al-Gaddafi, ja no hi ha risc per als civils.

La fi del mandat arriba després de la petició dimecres del govern interí libi al Consell de Seguretat d'allargar la missió de l'OTAN fins a finals d'any. El Consell Nacional de Transició libi (CNT) al·lega que hi ha un risc important de resposta gaddafista i que cal protegir les fronteres de l'entrada d'armament per a una resposta contra els civils.

De forma unànime, el Consell de Seguretat ha aprovat la resolució que acaba amb el mandat de les Nacions Unides per aixecar una zona d'exclusió aèria sobre territori libi.

Una missió especial de Qatar

La demanda del CNT és "totalment inviable", segons fonts diplomàtiques. No es descarta, de totes maneres, que Qatar –que ja ha expressat la seva disposició– lideri una operació per a recolzar a les noves autoritats líbies i que algun país de l'OTAN hi pugui participar a títol individual. Segons aquestes mateixes fonts, aquesta opció no s'ha discutit, però, en el si de l'Aliança.

L'OTAN, en tot moment, ha mostrat la seva disposició a cooperar amb les noves autoritats del CNT, però ha deixat sempre clar que en cap cas les seves tropes trepitjaran territori libi.

stats