LÍBIA
Especials 17/03/2011

Primers atacs sobre Bengasi, mentre l'ONU es prepara per votar una zona d'exclusió aèria sobre Líbia

El principal bastió de les forces rebels reben els primers bombardejos de les tropes de Gaddafi. Els atacs de l'exèrcit libi han deixat almenys 30 morts Adjabia

Agències
2 min

Trípoli / Nova York p { margin-bottom: 0.21cm; } Les tropes lleials al dictador libi Muammar al-Gaddafi han iniciat els primers bombardejos sobre la ciutat de Bengasi, el principal bastió de les forces rebels, situat a l'est de Líbia. Segons alguns habitants i un portaveu dels sublevació, s'han produït tres atacs, un dels quals a l'aeroport d'aquesta localitat. A més, a les zones residencials de Adjabia, una ciutat estratègicament clau per als rebels situada a 160 quilòmetres de Bengasi, hi ha hagut almenys trenta morts. Així ho ha informat la cadena de televisió Al-Arabiya, després que tancs, artilleria i avions de combat de l'exèrcit de Gaddafi hagin bombardejat la ciutat.

A Misurata, la tercera ciutat més poblada de Líbia amb 300.000 habitants, situada a l'oest del país, les forces rebels s'han preparat per un nou atac de les tropes del coronel Gaddafi. Els sublevats han rebutjat l'oferta del règim libi de negociar una rendició. Precisament el ministeri libi de Defensa ha anunciat avui que dissabte aturarà les operacions militars contra les forces rebels per donar-los una oportunitat per “entregar les armes i beneficiar-se de l'amnistia general” que va prometre el dictador libi fa uns dies.

Aquests avanços de Gaddafi sobre les tropes rebels es produeixen paral·lelament al debat al Consell de Seguretat de l'ONU, sobre si imposa una zona d'exclusió aèria sobre Líbia. Aquest òrgan ha reprès les converses sobre aquest tema i ha decidit votar a les onze de la nit, hora catalana, la resolució sobre el país nord-africà. Els Estats Units esperen que la decisió s'acabi prenent i volen que es vagi més enllà, amb la possibilitat de bombardejos aeris. França considera que hi haurà suport suficient per aprovar la resolució i que una intervenció militar es pot posar en marxa hores després de l'aprovació. Segons fonts diplomàtiques franceses, aquesta intervenció pot comptar amb el suport del Regne Unit, els Estats Units i un o més estats àrabs.

stats