LÍBIA
Especials 10/03/2011

L'OTAN supedita una intervenció militar a Líbia a un mandat legal i el suport de la regió

L'organització atlàntica debat fins demà mesures d'actuació sobre la crisi a Líbia. La Unió Europea congela els béns de cinc entitats oficials líbies

Agències
1 min

Brussel·les p { margin-bottom: 0.21cm; } L'OTAN només intervindrà a Líbia amb un mandat legal i el suport de la regió. Així ho ha explicat el secretari general de l'organització atlàntica, Anders Fogh Rasmussen, en l'obertura de la reunió de ministre de Defensa aliats que se celebra des d'avui i fins demà a Brussel·les. L'OTAN ha d'estudiar les possibilitats d'actuació militar en el país nord-africà. Entre aquestes mesures hi ha la imposició d'una zona d'exclusió aèria, un bloqueig marítim a l'entrada d'armes o la creació d'un corredor per subministrar ajuda humanitària.

Precisament el Parlament Europeu ha demanat avui als països de la Unió Europea que estiguin preparats per establir una zona d'exclusió aèria per evitar els atacs del règim de Gaddafi contra la població civil líbia. El ple de l'Eurocambra ha aprovat una resolució en què destaquen que els Vint-i-set han de reconèixer el Consell Nacional de Transició Provisional com a representant de l'oposició líbia. Sobre les mesures contra el règim libi, el parlament destaca que han de ser conformes a un mandat de l'ONU i basar-se en la coordinació amb la Lliga Àrab i la Unió Africana.

L'Eurocambra també ha proposat als governs de la UE que la congelació dels actius vinculats al règim de Gaddafi ha d'incloure els fons sobirans gestionats per l'Autoritat d'Inversions Líbia i la recaptació per les vendes de petroli i gas. També proposa estudiar noves sancions, com ara congelar els actius d'empreses líbies vinculades al règim libi.

Precisament la Unió Europea ha aprovat congelar els béns en territori comunitari de cinc entitats oficials, entre les quals hi ha el Banc Central Libi i l'Autoritat d'Inversions Líbia. Es tracta d'un fons amb participacions en destacades empreses internacionals.

stats