LÍBIA
Especials 23/08/2011

Els gaddafistes es retiren a Sirte

Els rebels passen a controlar l'enclavament de Ras Lanuf, el port petrolier més important de Líbia

Redacció
2 min
Rebels celebren la conquesta del bastió de Gaddafi, a Trípoli / REUTERS

BarcelonaEls rebels han arraconat les tropes lleials a Muammar al-Gaddafi a Sirte, la ciutat natal del dictador i últim feu de la resistència al país. La desbandada arribaria tant des de Trípoli –per on es creu que podria haver emigrat Gaddafi– com per l'oest, a l'àrea petroliera de Ras Lanuf. El consell Nacional de Transició libi va aconseguir el control ahir d'aquest port petrolier, que abans de la guerra exportava uns 195.000 barrils al dia. "Hem pres Ras Lanuf, no han fet més que córrer cap a la Vall Roja [la direcció de Sirte]", va dir un portaveu rebel, Mohammad Zawawi, que va afegir que les instal·lacions no han sofert cap desperfecte. Aquesta localitat és un puntal per a la supervivència de Líbia, que s'alimentava fins ara –sobretot– de les exportacions petrolieres.

El futur del país

El portaveu de l'oposició, Mahmoud Jibril, ha afirmat en roda de premsa aquest vespre que l'oposició no es traslladarà encara a Trípoli, però que la seguretat acabaria essent "restaurada a Trípoli i a tot el país".

Jibril ha destacat que ara cal concentrar-se en reconstruir el país i en "curar les nostres ferides", i que cal no oblidar que hi ha gent que encara no ha estat alliberada i que està mirant els rebels i esperant poder unir-s'hi.

"Hem de ser transparents cap als ciutadans i cap al món", ha dit Jibril, cap d'un grup –el CNT– que ja ha estat reconegut per més de 30 països com a representant legítim de Líbia. Entre ells hi ha els EUA i la majoria de països europeus, a més de l'Iraq, el Marroc, Bahrein, Nigèria o el Líban, que s'hi ha afegit aquest vespre. No s'hi inclouen, però, els líders de la Unió Africana, que es reuniran divendres a la capital etíop d'Addis Ababa.

Representants dels EUA, el Qatar, França, el Regne Unit, Itàlia i l'Unió d'Emirats Àrabs es reuniran dimecres amb Jibril, cap del comitè executiu del CNT i sovint anomenat "primer ministre", en una cimera fundacional a Qatar on el CNT pretén recaptar fons –fins a 2.500 milions de dòlars–. Els EUA han dit que en descongelaran aviat 1.000 milions, que donaran als rebels.

D'altra banda, els rebels discutiran els càrrecs contra Gaddafi, el seu fill Saif al-Islam i el seu cap d'intel·ligència amb el Tribunal Penal Internacional, però els agradaria jutjar-los com a criminals de guerra a Líbia, ha explicat el portaveu a l'ONU Dabbashi. Un altre membre del moviment opositor ha afirmat a Al-Jazira que Gaddafi i els seus fidels seran jutjats, i que cal "crear un país democràtic, un estat de dret".

stats