Especials 01/09/2011

La comunitat internacional aposta per una transició a Líbia basada en la “reconciliació i el perdó”

Cameron assegura que l'OTAN continuarà cooperant amb Líbia mentre sigui necessari i destaca la importància de portar davant la justícia els responsables dels crims durant la guerra

Redacció
3 min

BarcelonaLa comunitat internacional ha representat avui el seu suport unànime al Consell Nacional de Transició (CNT) libi, prometent la descongelació de fons de Gaddafi per ajudar el nou govern libi en la reconstrucció del país petrolier. En una reunió a París, una seixantena de països han destacat la voluntat de col·laborar en la recuperació de Líbia. A la roda de premsa posterior a la trobada, el primer ministre britànic, David Cameron, ha resumit les tres principals conclusions de la reunió: que el CNT comptarà amb la cooperació de l'OTAN el temps que sigui necessari, el compromís de la comunitat internacional a ajudar la transició política al país i la necessitat de portar davant la justícia els responsables dels crims comesos durant la guerra.

“És la gent de Líbia qui ha alliberat Líbia”, ha afegit Cameron, recordant que molts pensaven que Líbia sense Gaddafi seria “un caos”, però que s'ha vist que “malgrat els anys de repressió”, el poble libi ha fet un treball “impressionant per tornar a la normalitat”. El premier britànic ha recordat els 1.040 milions d'euros que ja són en mans del CNT i ha destacat la importància d'ajudar els rebels per reconstruir el país. “Tots hi perdrem si la Primavera Àrab acaba en un hivern de repressió”, ha conclòs Cameron.

Per la seva banda, Sarkozy ha volgut destacar que gràcies a la intervenció estrangera de l'OTAN s'han “salvat milers de vides” a Líbia, i ha destacat que la transició al país s'ha de basar en la “reconciliació i el perdó”. Sobre la descongelació de béns del dictador, Sarkozy ha dit que “els diners de Gaddafi han de ser retornats als libis”.

El president francès ha volgut agrair en especial el suport de Qatar, els Emirats àrabs i Jordània en la intervenció estrangera a Líbia, sense els quals “hauria estat molt més difícil”, ha dit. “Mai ho oblidarem”, ha afirmat.

El president del Consell Nacional de Transició (CNT) de Líbia, Mustafa Abdel Jalil, ha agraït l'ajuda de l'OTAN per acabar amb el règim i ha remarcat que els libis “han demostrat al món que volien llibertat i democràcia”. Jalil ha aprofitat la reunió posant sobre la taula les prioritats del nou govern, que es basa en la reconstrucció del país, convocar eleccions en 18 mesos i establir mètodes per evitar represàlies.

Suport unànime al CNT

La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, ha fet una crida a la reconciliació i ha mantingut reunions bilaterals amb les delegacions turques i líbies abans de les discussions conjuntes amb els líders europeus i africans i els caps de l'OTAN, Nacions Unides i la Unió Europea. La UE, que ha enviat 150 milions d'euros per ajudar Líbia, està preparant mesures per ajudar amb justícia, policia i seguretat les autoritats líbies, així com temes d'educació i finançament.

Les delegacions d'una seixantena de països s'han reunit avui a París en una trobada dels anomenats "Amics de Líbia" per donar suport al nou govern de transició, amb absències com la de Sud-àfrica. La reunió, impulsada pel president francès, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre britànic, David Cameron, vol aplegar la comunitat internacional al voltant del Consell Nacional de Transició de Líbia després de la caiguda de Trípoli.

La trobada, a més de servir per traçar el full de ruta de la reconstrucció de Líbia, també ha servit per començar a discutir les oportunitats de negoci al país per part dels països estrangers. França ja ha enviat una delegació d'empresaris per sondejar el terreny, informa Reuters. “El petroli libi és crucial per a França”, ha dit a France 24 l'analista Pierre Vermeren, que ha explicat que abans del conflicte, el principal compradors eren Itàlia (28%), seguida de França (15%).

Segons ha publicat avui Libération, el CNT hauria promès a les autoritats franceses un 35% dels futurs contractes petroliers a canvi del seu “suport total” al nou govern interí. El ministre d'Exteriors francès, Alain Juppé, ha dit a la ràdio RTL que no coneix aquest acord entre el CNT i el govern francès, però ha matisat que és “lògic” que és “lògic” que els països que han donat suport els rebels tinguin un paper privilegiat en la reconstrucció.

En la trobada, en la qual han participat també la Xina i Rússia, que no van donar suport a la campanya militar de l'OTAN contra Gaddafi, es desbloquejaran també les partides econòmiques que alguns països havien congelat per tallar el finançament al règim libi. Rússia, en un acte simbòlic, ha reconegut el CNT com a autoritat legítima de la nova Líbia.

Gaddafi parla als fidels

Mentrestant, la televisió siriana Al-Rai ha retransmès un missatge de veu de Muammar al-Gaddafi, en què el dictador ha instat els seus seguidors a continuar la lluita contra els rebels, i ha acusat el CNT d'usar mercenaris.

D'altra banda, un cap militar libi ha assegurat que Muammar al-Gaddafi s'ha refugiat a Bani Ualid, al desert a prop de Líbia, i que prepara una ofensiva

stats