Especials 07/07/2012

La Líbia post-Gaddafi s'estrena a les urnes amb incidents en diverses ciutats

Les milícies i el boicot de la regió de Cirenaica amenacen les primeres eleccions parlamentàries en 60 anys. La junta electoral suspèn els comicis a Brega i Adjabia

Ara
2 min
Una noia després d'haver votat a Bengasi. AFP

BarcelonaTres milions de libis estan cridats durant tot aquest dissabte a les urnes per escollir l'assemblea que haurà de redactar una nova Constitució. El país àrab celebra esperançat reconstruir-se després de la caiguda del dictador Muammar al-Gaddafi, fa només vuit mesos. Però la inestabilitat política i social continua amenaçant la transició. La votació ha arrencat amb diversos incidents en alguns indrets i s'han hagut de suspendre les votacions a les ciutats orientals de Brega i Adjabia. En concret, el boicot més important a l'elecció dels 300 diputats que integraran el Consell Nacional General –que substituirà el Consell Nacional de Transició– ha estat a la regió federalista de Cirenaica (a l'est del país), que denuncia que no té prou representació en l'òrgan legislatiu.

En un intent per calmar els ànims, el CNT va prometre a Cirenaica, bressol de la revolta contra Gaddafi i històricament enfrontada amb Trípoli, una presència paritària a la comissió parlamentària que redactarà l'esborrany constitucional. Però no ha servit de gaire. Divendres, manifestants armats van rodejar les terminals d'explotació de petroli de diferents ciutats, cosa que va obligar les autoritats a reduir la producció de cru.

A part de la violència, els comicis també evidencien la divisió social i política de la població. Pels només 200 diputats que s'escullen, s'han presentat un total de 3.700 candidats.

El pes de les milícies

Només fa un any i mig des que va esclatar la revolta contra Gaddafi i Líbia ja mira cap al seu futur, però amb incertesa. Segons un informe d'aquesta setmana d'Amnistia Internacional, les ferides encara no ha cicatritzat. Segons l'ONG, els milicians estan darrere de la majoria d'abusos que es cometen diàriament a Líbia, perquè han ocupat per força el buit que el govern de transició va deixar quan va desmantellar l'exèrcit i la policia gaddafistes.

stats