Especials 02/01/2012

La Lliga Àrab alerta del perill dels franctiradors a Síria

Els observadors asseguren que els tancs s'han retirat de les ciutats, però que els atacs amb armes de foc continuen. L'oposició denuncia almenys deu morts aquest dilluns

Ara
2 min
Forces de seguretat, l'1 de gener al centre de Homs / AFP

BarcelonaEl secretari general de la Lliga Àrab, Nabil al-Arabi, ha declarat aquest dilluns que els observadors han constatat l'activitat de franctiradors a les ciutats de Síria, mentre que l'artilleria pesant s'hauria retirat de les poblacions més actives en la revolta contra el règim de Baixar al-Assad. Arabi ha dit en una roda de premsa a la seu de la Lliga al Caire que "continuen els trets" i que "hem de fer una crida per a un alto el foc total", i ha precisat que és difícil verificar l'origen del foc. El portaveu de l'organisme ha reconegut que els franctiradors encara representen un perill per als civils. També ha afegit que la Lliga ha demanat a l'oposició que els faciliti un llistat dels detinguts.

L'oposició denuncia que des de l'arribada dels 60 observadors de l'organisme panàrab al país han mort almenys 150 manifestants. Un activista dels Comitès de Coordinació Local, que aglutinen l'oposició a l'interior, ha assegurat que deu persones han mort aquest dilluns, sis d'elles a la ciutat de Homs, epicentre de les protestes que van començar el març a la població de Daraa, en el marc de la Primavera Àrab.

Al país s'han viscut manifestacions de protesta contra la missió d'observadors, i particularment contra el cap de l'equip, el general sudanès Mustafà al-Dabi, que tenia aquest rang quan es van produir les massacres a la regió del Darfur i que es considera proper a Baixar al-Assad.

La incapacitat de la missió per aturar les morts de civils i les denúncies que podria acabar encobrint la repressió, van portar el president del Parlament Àrab a exigir la retirada dels observadors.

El balanç de la violència en els primers nou mesos de revolta és de més de cinc mil morts, segons l'ONU. La xifra no es pot contrastar perquè el règim impedeix l'accés lliure al país tant a les Nacions Unides com a la premsa internacional.

stats