LÍBIA
Especials 15/03/2011

L'ofensiva de Gaddafi arracona les tropes d'alliberament a pocs quilòmetres de Bengasi

Els ministres d'Exteriors del G-8 es reuneixen a París per debatre una possible intervenció a Líbia

Agències
1 min
Un jove de 23 anys de les tropes de l'alliberament posa per una foto a Bengasi just abans de sortir al front / REUTERS

AjdabiaL'ofensiva de l'exèrcit del president libi, Muammar al-Gaddafi, avança i s'acosta cada vegada més a les portes de la nova capital de l'est, Bengasi. A hores d'ara els dos bàndols s'enfronten a la ciutat petroliera de Brega, a pocs quilòmetres d'Ajdabia, un eix estratègic per a la conquesta de la zona.

Les tropes rebels intenten controlar els sequaços de Gaddafi, que, a mesura que avancen els dies, han fet recular les forces d'alliberament cada cop més cap a l'est.

"La nostra retirada és una tàctica", deia ahir Saïd Zwai després d'haver estat combatent tot el dia per fer recular l'exèrcit de les portes d'Ajdabia. "Aguantarem fins que s'imposi una zona d'exclusió aèria. Si no ho fem, què podrem fer?".

El Consell de Seguretat de l'ONU ha debatut la demanda d'una zona d'exclusió aèria a Líbia de la Lliga Àrab, però encara no hi ha consens entre els 15 membres, i Rússia ha qüestionat la proposta.

Reunió del G-8

Paral·lelament, la cimera de ministres d'Afers Exteriors del G-8 se celebra avui a París sense cap acord previ sobre Líbia. Just abans de començar la reunió, el ministre d'Exterior francès, Alain Juppé, ha avançat que de moment no ha pogut convèncer la resta d'integrants del grup (Alemanya, Estats Units, Canadà, Itàlia, Japó, el Regne Unit i Rússia) per emprendre una operació militar al país magribí.

stats