Marroc
Especials 14/04/2011

Mohammed VI indulta 190 presos de consciència, en un gest sense precedents al Marroc

La majoria dels indultats són islamistes. L'anunci coincideix amb l'alliberament de tres activistes sahrauís per un jutjat de Casablanca

Agències
2 min
Una dona celebra l'alliberament dels presos a Rabat. AFP

RabatMohammed VI, rei del Marroc, ha anunciat avui l'excarceració de 148 presos i la reducció de les penes per 42 més, la majoria islamistes. Es tracta del major indult reial per a presoners de consciència que s'ha fet mai al país i que respon a les promeses de la monarquia d'impulsar reformes per evitar que l'embrionari moviment de protesta que viu el Marroc segueixi el camí dels de Tunísia o Egipte. Entre els indultats hi ha Chakib Al Khaiari, un destacat activista dels drets humans de la regió del Rif, que va ser empresonat després de denunciar la connivència entre narcotraficants i autoritats locals, crítica que va ser encoberta quan la premsa oficial el va acusar de ser un agent per als serveis secrets espanyols.

La majoria dels indultats són islamistes, com 14 salafistes, alguns dels quals van ser condemnats en processos que organitzacions de defensa dels drets humans van considerar mancats de garanties.

La gràcia reial arriba a petició del Consell Nacional de Drets Humans, un organisme creat pel mateix monarca davant les primeres protestes al país, en el marc de l'onada de canvi que va començar amb la caiguda del règim de Ben Ali a Tunísia. Fins ara s'han produït manifestacions prodemocràcia el 20 de febrer, que van tenir un ressò limitat, i el 20 de març, amb molta més força. La propera està convocada el 24 d'abril.

D'altra banda, un tribunal de Casablanca ha posat avui en llibertat a tres dirigents sahrauís que esperaven el judici des de l'octubre de 2009 i que estaven acusats d'atemptar contra la seguretat de l'estat. Els seus advocats han afirmat que feia dies que havien demanat el seu alliberament i que si s'ha produït és perquè el jutge no disposava de proves.

stats