Marroc
Especials 14/03/2011

La policia antidistrurbis reprimeix la primera manifestació després del discurs de Mohamed VI

Els agents van atacar una marxa a Casablanca i la seu del Partit Socialista Unificat. El moviment 20 de Febrer convoca una nova protesta pel proper diumenge

Efe
1 min
La policia deté un manifestant a Casablanca. EFE

CasablancaAgents antidisturbis van dispersar ahir la primera manifestació organitzada per l'oposició al Marroc després de l'anunci de reforma constitucional per part del rei Mohamed VI. La policia va dissoldre una concentració a Casablanca, i posteriorment va intentar entrar a la seu del Partit Socialista Unificat, on s'havien refugiat els manifestants. Segons l'agència oficial MAP set manifestants i un agent de les forces de seguretat van resultar ferits lleus i uns dos-cents manifestants van ser detinguts i després posats en llibertat. L'Associació Marroquina pels Drets Humans va denunciar "l'atac ferotge contra manifestants pacífics, que desmenteix els falsos eslògans" del règim.

La protesta va ser la primera al país després que dimecres Mohamed VI anunciés una reforma constitucional global que donaria més poders al primer ministre en detriment dels del monarca, que cediria noves competències al Parlament i reconeixeria la independència del poder judicial. Els manifestants consideraven insuficients les mesures i reclamaven l'elaboració d'una nova constitució i la dissolució del Parlament.

L'organització islamista clandestina Justícia i Caritat, alguns dels membres dels quals participaven a la protesta, va denunciar que les forces de seguretat van "impedir als ciutadans accedir al punt de trobada" d'inici de la manifestació i van reiterar que l'actuació policial va contra el discurs del rei.

El Moviment 20 de Febrer, que va sorgir de la iniciativa d'un grup de joves a través de Facebook, ha convocat més manifestacions en ciutats marroquines el proper 20 de març.

stats