MARROC
Especials 02/07/2011

Mohamed VI aconsegueix un sí aclaparador en el referèndum constitucional

Els marroquins van aprovar ahir la reforma de la carta magna proposada pel rei marroquí. El sí supera el 98%, amb una participació del 72%

M. Ferrer
1 min
El rei marroquí, Mohamed VI, en el moment de votar ahir a Rabat. AFP

BarcelonaEl rei Mohamed VI va poder anar a dormir ahir tranquil després que gairebé tres quartes parts dels 13 milions de marroquins inscrits per votar al referèndum constitucional acudissin a les urnes amb una resposta massiva pel sí.

Segons els resultats encara provisionals, perquè s'han d'esperar les butlletes del vot estranger –on les urnes no es tanquen fins diumenge– el 98% dels marroquins van dir "sí" a les reformes proposades pel rei el passat 17 de juliol en un discurs històric.

La monarquia parlamentària marroquina, que encara dóna la majoria de poders a la figura del rei, va respondre a l'espurna democratitzadora de les revoltes àrabs de principis d'any amb una reforma que, segons l'oposició, encara està antiquada i no compleix les expectatives en drets humans que perseguien.

Mohamed VI només ha deixat deu dies des campanya tot silenciant qualsevol tipus de declaració a favor del no en els mitjans oficials i fent propaganda pel sí a les prèdiques dels imams durant la pregària dels divendres.

Cal veure ara les repercussions dels resultats en el Moviment del 20 de Febrer, creat per joves progressistes marroquins arran de les primeres protestes i que s'ha mobilitzat a favor del no i de demanar canvis reals.

En la nova carta magna, el rei concedeix certs poders al primer ministre i al Parlament.

stats