REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Especials 09/03/2011

El rei del Marroc anuncia una reforma constitucional per evitar que la revolta arribi al seu país

Promet que donarà més atribucions al Parlament i que deixarà de designar ell el cap del govern, que serà triat per la cambra

Efe
2 min

RabatEl rei Mohamed VI del Marroc ha anunciat aquest dimecres al vespre una profunda reforma de la Constitució que inclou, entre altres canvis, reforçar la figura del primer ministre com a "president d'un poder executiu efectiu" i ampliar les atribucions del Parlament.

En un discurs televisat a la nació, el monarca ha dit que ha encarregat la revisió de la Carta Magna a una comissió presidida pel constitucionalista Abdelatif Mennouni, que haurà de presentar al juny el resultat dels seus treballs, i posteriorment se celebrarà un referèndum per aprovar la reforma.

Mohamed VI ha assenyalat que la nova Constitució "consagrarà el nomenament del primer ministre presentat pel partit polític que hagi obtingut els millors resultats en les eleccions a la cambra de diputats": un canvi suposadament substancial, ja que fins ara sempre ha estat el rei qui ha designat el cap de l'executiu segons el seu criteri. Així mateix, ha afegit que el primer ministre "assumirà totalment la responsabilitat del govern i de l'administració pública, a més de dirigir i aplicar el programa governamental".

Pel que fa al Parlament, la reforma constitucional "ampliarà el seu àmbit legal i li atorgarà noves atribucions, que li permetran exercir les seves funcions de representació, legislació i control".

El discurs del rei està emmarcat dins de la posada en marxa de l'anomenada regionalització del país, que començarà pel Sàhara i que deixarà el poder de les noves regions en mans dels presidents dels consells regionals, en lloc dels walis i els governadors com es feia fins ara.

Un altre dels aspectes fonamentals de la reforma seran "el reforç del paper dels partits polítics, en el marc d'una veritable pluralitat", "fer de la justícia un poder independent", i "constitucionalitzar els instruments de la bona governança i els drets humans ", segons la declaració d'intencions del rei.

En el seu "full de ruta" per a una nova Constitució, Mohamed VI també ha assegurat que la Carta Magna "consagrarà el caràcter plural de la identitat marroquina unitària i rica per la varietat dels seus afluents, on la llengua amazic (berber) ocupa un lloc central ".

stats