Especials 12/09/2012

Mas fa seu el clam de la Diada, el PP no vol ni parlar-ne i el PSOE s'aferra a l'Estatut

L'endemà de la marxa d'un milió i mig de persones per la independència de Catalunya, es defineixen les posicions. La Comissió Europea intenta quedar fora de l'estira-i-arronsa

Ara
2 min
Artur Mas, en la compareixença davant la premsa l'endemà de la manifestació de la Diada de 2012 / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLa ressaca de la manifestació d'un milió i mig de persones –xifra de la policia catalana– per la independència de Barcelona ha obligat els líders de partits i institucions a començar a definir-se aquest dimecres.

1. Artur Mas, el primer de parlar. Ha convocat la premsa a un quart de deu del matí –a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, en un dels escenaris més solemnes– i ha assegurat que "Catalunya és una nació que per poder seguir sent ella mateixa demana un estat".

2. Mariano Rajoy s'ha negat a parlar de la manifestació ni de la possibilitat que Catalunya enfili el camí cap a la independència, i Soraya Sáenz de Santamaría ha advertit que cal mirar-se l'afer "amb fredor".

3. La Comissió Europea ha arribat a la seva tercera posició en pocs dies. Aquest dimecres, el portaveu Olivier Bailly, que ahir advertia que Catalunya quedaria fora de la UE si s'independitzés, ha matisat que, de fet, seria un afer espanyol i no europeu. Barroso havia insinuat el 30 d'agost que es tractaria d'un assumpte de dret internacional.

4. Els socialistes s'han situat en el que intenta ser el camí del mig. El PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha reclamat un finançament millor per a Catalunya i l'aplicació plena de l'Estatut per tallar la progressió de l'independentisme.

5. A Catalunya, el PSC ha fet una crida desesperada a apostar pel federalisme.

6. I un socialista que és a Europa des de fa molts anys, el comissari Joaquín Almunia, ha replicat a les paraules d'ahir d'Olivier Bailly: creu que no està clar que un nou estat europeu quedés fora de la UE en crear-se.

7. Els diputats d'ERC, ICV i CiU a Brussel·les han escrit als seus companys de l'Eurocambra per demanar-los comprensió i suport en cas de referèndum d'autodeterminació.

8. Esperanza Aguirre s'ha afegit a la festa per dir que si Catalunya demana la independència ho ha de fer "d'acord amb la Constitució i les lleis".

9. Poques hores abans, el president del Congrés, el popular Jesús Posadas, deia que "cal prendre nota políticament de la manifestació".

10. I des del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho ha amenaçat de retirar el suport parlamentari a CiU "si només es preocupa pel pacte fiscal i la independència".

stats